GRICKANJE kasno navečer mnogima je navika, ali u tim kasnim satima ljudi najčešće odabiru nezdrave namirnice koje podižu razinu šećera u krvi. Kako do toga ne bi došlo i kako biste mogli nastaviti grickati u večernjim satima, dijetetičarka Erin Palinski-Wade izdvojila je najbolju namirnicu.
"Kada je riječ o ravnoteži šećera u krvi, važno je gledati i hranjive tvari u hrani i porcije. Idealna kasna užina neće povisiti razinu šećera u krvi, već će pomoći stabilizirati šećer u krvi i apetit tijekom noći kako bi se spriječili nagli porasti i padovi razine šećera", ističe ona.
Dijetetičarka je kao namirnicu, koju je najbolje jesti navečer, a koja će pomoći u zadovoljenju gladi i regulaciji razine šećera u krvi, izdvojila bademe te objasnila tri razloga zašto su najbolji izbor za večernje grickanje.
Bogati su zdravim mastima i proteinima
Bademi pružaju izvrsnu kombinaciju hranjivih tvari koje mogu održavati razinu šećera u krvi stabilnom. "Biljni proteini u bademima pomažu usporiti probavu i osiguravaju kontinuirano oslobađanje energije tijekom noći, održavajući razinu šećera u krvi u idealnom rasponu. Zdrave mononezasićene masti u bademima pomažu usporiti pražnjenje želuca za stabilniju razinu šećera u krvi i apetita", objašnjava Palinski-Wade.
Bademi su bogati vlaknima
Kako prenosi Eating Well, bademi su orašasti plodovi bogati vlaknima; sadrže oko 3,5 grama po porciji.
"Vlakna u bademima dodatno usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i šećera, sprječavajući brze fluktuacije razine glukoze u krvi", ističe dijetetičarka i dodaje da "sporija probava pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi, omogućavajući stabilniju razinu glukoze tijekom noći."
Bogati su antioksidansima i mikronutrijentima
Ova vrsta orašastih plodova bogata je vitaminom E i mineralima poput magnezija, za koje studije sugeriraju da pomažu smanjiti oksidativni stres i poboljšati osjetljivost na inzulin. Vitamin E povezuje se s poboljšanim metabolizmom glukoze i smanjenim rizikom od inzulinske rezistencije, a magnezij je ključan za regulaciju razine šećera u krvi, pomažući inzulinu u premještanju glukoze u stanice, gdje se može koristiti za energiju, prenosi Eating Well.