Najbolje i najgore vrijeme za pojedine namirnice

Foto: 123rf

IZNENADIT ćete se kada vidite koliko krivo planirate svoje obroke!

Kada najčešće jedete rajčice? A krumpir? Jabuku? Znate li kako određene namirnice djeluju na naš organizam ovisno o dobu dana u kojem ih pojedemo?

Pogledajte:

Banana

DA - ujutro - jača imunološki sustav, pozitivno utječe na kožu.
NE - za večeru - može loše utjecati na stvaranje sluzi i ometati probavni sustav

Jabuka

DA - za doručak - sadrži pektine koji snižavaju šećer u krvi i održavaju dobru tazinu kolesterola
NE - za večeru - pektin je teško razgradiv po noći te pojačava kiselinu u želudcu.

Naranče

DA - za užinu - poboljšavaju probavi i ubrzavaju metabolizam.
NE - za doručak - prekisele su za želudac na tašte.

Mlijeko

DA - za večeru. Umiruje tijelo.
NE - ujutro - osim ako planirate dosta vježbati jer se mlijeko ujutro prilično sporo probavlja. 

Sir

DA - za doručak - u umjerenim količinama pomaže spriječiti debljanje i nadutost.
NE - za večeru - težak je za probavu, uzrokuje plinove.

Orašasti plodovi

DA - za ručak - zasitini i dobro snižavaju krvni tlak.
NE - za večeru - prekalorični su za večernje grickanje.


Rajčica

DA - za doručak - pooljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam. Ali nije za one s osjetljivim želudcem jer pojačava kiselinu.
NE - za večeru - uzrokuju nadutost.

Krumpir

DA - za doručak - škrob iz krumpira snižava kolesterol, a pun je i dobrih minerala.
NE - za večeru - ima dosta kalorija pa vodi deljanju, posebno ako se nakon večere više ne trošite.

Riža


DA - za ručak - metabolizam brže radi tijekom dana pa omogućuje organizmu dobro iskoristiti sve ugljikohidrate.

NE - za večeru - potrošite je nećete pa vodi debljanju.

Tamna čokolada

DA - za doručak - puna je antioksidansa
NE - za užinu - povećava masti.

Sušene smokve i marelice (voće)

DA - za doručak - ubrzavaju metabolizam i pomažu probavi.
NE - za večeru - usporavaju, pogošavaju probavu i uzrokuju plinove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.