Foto: 123rf
SVE više ljudi odustaje od nama tradicionalnog kravljeg mlijeka, iz brojnih razloga. Dijetetski, zbog intolerancije na laktozu, zbog veganske prehrane - no svak ona zdravija mlijeka toliko koštaju da je ponekad teško izdvojiti primjerice 25 kuna samo za litru bademovog mlijeka. A doslovno svaki zdravi recept u kojeg ide malo mlijeka spominje sve one zdrave, ali i skuplje varijacije - kokosovo mlijeko, zobeno mlijeko... i mnoge druge.
I zato nas je razveselilo da bademovo, kao i druge slične vrste mlijeka, možemo napraviti i sami.
Za klasično bademovo mlijeko potrebno vam je:
1 šalica sirovih badema
5 šalica filtrirane vode
2 datulje
Prstohvat morske ili himalajske soli
Priprema:
Bademe prelijte vodom i ostavite čvrsto poklopljene da se namaču preko noći (ili barem osam sati.)
Ujutro ih ocijedite i isperite, a zatim stavite u blender zajedno s datuljama, vodom i soli. Blendajte na najvećoj brzini dvije minute.