Napravite sami bademovo mlijeko - jefitnije je, a isto je kao kupovno

Foto: 123rf

SVE više ljudi odustaje od nama tradicionalnog kravljeg mlijeka, iz brojnih razloga. Dijetetski, zbog intolerancije na laktozu, zbog veganske prehrane - no svak ona zdravija mlijeka toliko koštaju da je ponekad teško izdvojiti primjerice 25 kuna samo za litru bademovog mlijeka. A doslovno svaki zdravi recept u kojeg ide malo mlijeka spominje sve one zdrave, ali i skuplje varijacije - kokosovo mlijeko, zobeno mlijeko... i mnoge druge. 

I zato nas je razveselilo da bademovo, kao i druge slične vrste mlijeka, možemo napraviti i sami. 

Za klasično bademovo mlijeko potrebno vam je: 

1 šalica sirovih badema

5 šalica filtrirane vode

2 datulje

Prstohvat morske ili himalajske soli 

 

Priprema: 

Bademe prelijte vodom i ostavite čvrsto poklopljene da se namaču preko noći (ili barem osam sati.)

Ujutro ih ocijedite i isperite, a zatim stavite u blender zajedno s datuljama, vodom i soli. Blendajte na najvećoj brzini dvije minute. 

U međuvremenu pripremite posudu koju ste prekrili propusnom gazom, izlijte u nju dobiveno mlijeko da ga procijedite na način da gazu nježno, ali dobro stisnite tako da istisnete što više ovog ukusnog i zdravog mlijeka. 
 
Instrukcije su tu, a iako možda na prvu zvuči komplicirano - vjerujte - nije!

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.