Nefrolog: Izbjegavajte orahe ako imate jedno zdravstveno stanje

Foto: Pexels

Liječnici se slažu da su orasi prepuni dobrobiti, napominjući da su bogati alfa-linolenskom kiselinom (ALA) - vrstom esencijalne omega-3 masne kiseline - te da imaju protuupalno djelovanje.

"Konzumacija oraha podržava zdravlje nekoliko sustava u vašem tijelu, uključujući kardiovaskularni, gastrointestinalni i endokrini sustav. Orasi potiču zdravlje crijeva i mozga, a čini se da njihova protuupalna sposobnost također smanjuje rizik od raka", kaže nefrolog dr. Chidozie Odigwe za Parade.

Liječnica za liječenje pretilosti, dr. Jennie Stanford, ističe da omega-3 masne kiseline u orasima mogu poboljšati kolesterol, a antioksidansi mogu smanjiti oksidativni stres. Osim toga, dodaje da orasi sadrže vlakna i doprinose kognitivnim funkcijama.

Međutim, orasi mogu biti opasni za određenu populaciju - onu u koju spada otprilike jedan od sedam odraslih osoba.

Riječ je o osobama s bolestima bubrega.

Znakovi bolesti bubrega uključuju češće mokrenje, suhu kožu, krvav ili pjenast urin, grčeve u mišićima i otečene noge. Ako primijetimo ove znakove, važno je posjetiti liječnika što je prije moguće. On može napraviti analizu krvi i urina, što je jedini način da saznamo imamo li bolest bubrega, prema dr. Odigweu.

Orasi su bogati dvama nutrijentima koji mogu biti toksični ako se konzumiraju u velikim količinama

Dakle, dr. Odigwe želi pojasniti da ne moraju svi bolesnici s bubrežnom bolešću izbjegavati ili ograničavati orahe. "Samo će se bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću (KBB) u uznapredovalom stadiju, kao i pacijenti na dijalizi, morati usredotočiti na ograničavanje, ako ne i potpuno izbjegavanje, konzumacije oraha", rekao je.

Orasi su bogati dvama nutrijentima koji mogu biti toksični ako se konzumiraju u velikim količinama: fosforom i kalijem.

Čak i ako se ne konzumiraju u velikim količinama, bubrezi kod osoba s KBB-om ne mogu dobro preraditi kalij i fosfor, što predstavlja problem.

"Ključna stvar ovdje je da bubrezi pomažu u održavanju razine fosfora i kalija pod kontrolom. Međutim, pacijenti s uznapredovalom kroničnom bubrežnom bolesti nažalost nemaju taj luksuz, stoga su u visokom riziku od pretjerano visokih razina ova dva elementa", pojasnio je dr. Odigwe.

No, to je samo jedna od briga. "Orasi, a i bademi, također sadrže oksalate koji mogu izazvati bubrežne kamence ako se jedu u velikim količinama. Pacijenti s kroničnom bubrežnom bolesti trebali bi obratiti pozornost na svoju prehranu kako bi kontrolirali svoju bolest", napominje dr. Stanford.

Ipak, osim ove specifične grupe ljudi, orasi su pametan međuobrok ili dodatak salati. Dr. Odigwe ih preporučuje svima ostalima jer su dobrobiti oraha "ogromne".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.