Neurokirurg otkriva pet najboljih namirnica za zdravlje mozga

Foto: Pexels

Zdravlje mozga ključno je za održavanje kognitivnih funkcija, jasnoće i pamćenja kako starimo. Kao što tjelovježba koristi tijelu, određena hrana može podržati zdravlje mozga. Namirnice bogate hranjivim tvarima, uključujući one s visokim sadržajem antioksidansa, zdravih masnoća i esencijalnih vitamina, igraju ključnu ulogu u promicanju funkcije mozga.

Uključivanje hrane koja jača mozak u našu prehranu može poboljšati pamćenje, zaštititi nas od kognitivnog pada i podržati cjelokupno mentalno blagostanje. Neurokirurg dr. Brett Osborn istaknuo je neke od svojih omiljenih namirnica za održavanje zdravlja mozga.

1. Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u mozgu. To može zaštititi moždane stanice od oštećenja i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.

"Borovnice su bogate antioksidansima zvanim antocijanini koji pomažu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upala. Studije pokazuju da redovita konzumacija borovnica može poboljšati pamćenje i odgoditi kognitivni pad povezan sa starenjem. Jedem borovnice svaki dan, bilo da ih stavljam u smoothie ili povrh salate", kaže dr. Osborn za SheFinds.

2. Zeleno lisnato povrće

"Lisnato zeleno povrće pomaže zdravlju mozga, smanjujući upale i poboljšavajući kognitivne funkcije. Ja koristim svježi špinat u jutarnjem smoothieju. Zeleno lisnato povrće dobro je za probavu, a zdrav probavni sustav često znači i zdrav mozak, jer su ta dva sustava povezana", objašnjava neurokirurg.

3. Brokula

Brokula je svestrano i popularno povrće. "Brokula sadrži spojeve poput sulforafana koji su povezani sa smanjenom upalom i poboljšanim zdravljem mozga. Za početak, sulforafan je također kemopreventivno sredstvo protiv raka, posebno za rak dojke. Ubacite malo brokule u svoje obroke", napominje dr. Osborn.

4. Jaja

Bogat okus i tekstura jaja čine ih savršenima za svaki obrok. Osim toga, izvrsna su za zdravlje mozga.

Dr. Osborn navodi: "Masnoće u žumanjcima podržavaju proizvodnju kolesterola, što je važno za sintezu mijelina, tvari koja obavija neurone i omogućava prijenos signala, poput izolacije oko električnih žica. Zato nemojte izbjegavati cijela jaja. Nisu štetna za vas."

5. Masna riba

Masna riba, poput skuše, lososa i sardina, prepuna je omega-3 masnih kiselina, posebice EPA i DHA. Te esencijalne masti dio su strukture i funkcije mozga, pridonose fluidnosti stanične membrane i podupiru komunikaciju neurona.

"Ove esencijalne masnoće ključne su za održavanje zdravlja mozga i povezane su s poboljšanim pamćenjem, regulacijom raspoloženja i smanjenim rizikom od kognitivnog pada. Kako ne volim ribu, uzimam omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani, što je isto u redu", zaključio je dr. Osborn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.