Neurolog gotovo svaki dan jede jednu vrstu orašastih plodova za prevenciju demencije

Foto: Pexels

DEMENCIJA je neurološka bolest koja može uzrokovati gubitak pamćenja, zbunjenost, poteškoće u razmišljanju i razumijevanju te promjene u raspoloženju i ponašanju. Srećom, postoje koraci koje već sada možete poduzeti kako biste donekle smanjili rizik od demencije i poboljšali zdravlje mozga, a jedan od mogućih načina je prehranom.

Neurolog dr. Stefan Mindea za People je objasnio važnost prehrane u prevenciji demencije.

"Prehrana je iznimno važna za prevenciju demencije jer mozak ovisi o stalnoj opskrbi hranjivim tvarima kako bi optimalno funkcionirao i održavao kognitivno zdravlje, pamćenje i emocionalno zdravlje. Prehrambene navike mogu smanjiti ili povećati rizik od razvoja demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, utječući na upalu mozga, oksidativni stres i zdravlje krvnih žila, što znači zdravu cirkulaciju koja prenosi kisik u vaš mozak. Sve je to usko povezano s kognitivnim i neurološkim propadanjem", tvrdi dr. Mindea. 

Neurokirurg savjetuju da redovito jedete jednu vrstu orašastih plodova

Postoje i određene vrste prehrane koje mogu pomoći u prevenciji bolesti, uključujući mediteransku prehranu, bogatu voćem, povrćem, neprerađenim žitaricama, zdravim mastima i ribom. Ovaj liječnik gotovo svaki dan jede jednu vrstu orašastih plodova kako bi smanjio rizik od razvoja bolesti - orahe.

"Orasi su izvrstan biljni izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), vrste omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje mozga. Ova vrsta masti može se naći i u ribi. Ključna je jer smanjuje upalu u mozgu i potiče neuroplastičnost, što znači da pomaže u održavanju veza između neurona", objašnjava on.

Savjetuje se da svakodnevno pokušate konzumirati jednu porciju oraha, što je otprilike jedna četvrtina šalice, kako biste ostvarili preventivne prednosti za demenciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.