MOŽDA se stvarno trudite voditi brigu o vašem zdravlju, ali čini se da vam to baš i ne polazi za rukom. Barem tako tvrde nutricionisti u intervjuu za Harper's Bazaar.
Postavljeno im je pitanje mogu li ljudi postati zdraviji ako iz prehrane izbace samo jednu namirnicu te koja bi to namirnica bila. Vodeći stručnjaci imali su poprilično zanimljive odgovore:
PRERAĐENO MESO
"Da postoji samo jedna stvar koju bih želio da ljudi prestanu jesti u 2019. godini, to bi definitivno bilo prerađeno meso. Ono je klasificirano kao kancerogeno (zajedno s pušenje i azbestom), a također pridonosi otpornosti organizma na antibiotike, povezuje se s problemima s hormonima, a može i poremetiti razinu šećera u krvi. Prerađeno meso povezuje se s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i upalama", objasnio je svoj odabir najopasnije namirnice dr. Rhian Stephenson, nutricionist i direktor Psycle London.
Također, tvrdi kako je takvo meso puno hormona, antibiotika i veterinarskih lijekova.
"Ono je koncentrirani izvor natrijevog nitrata, kemikalije koja se ne koristi samo za očuvanje mesa, već i za dodavanje okusa i boje. Takvi nitrati se u tijelu pretvaraju u nitrozamine, koji su kancerogeni spojevi koji dovode do viših stopa raka debelog crijeva, želuca i gušterače", tvrdi Stephenson.
PREVIŠE SOLI
"Jedenje previše soli može povisiti krvni tlak, što može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Većina soli koju konzumiramo je skrivena u hrani pa može biti teško odrediti koliko je ustvari dnevno unesemo u organizam", kaže nutricionistica Lily Soutter koja ističe kako je sol vrlo bitna komponenta prehrane, ali mnogi konzumiraju prevelike količine.
Također, Soutter ističe da se hrani okus može poboljšati i različitim začinima, a ne samo korištenjem soli.
Osim toga, upozorila je na činjenicu da mnogi vrlo lako upadaju u marketinške zamke vezane uz navodne zdrave alternative.
"Mnogi tvrde da ružičasta himalajska sol može izliječiti sve, a to može dovesti do preliberalne upotrebe takve vrste soli", objasnila je te dodala da se tako vrlo lako stvara kontraefekt.
DODANI ŠEĆER
Ako je vjerovati nutricionistici specijaliziranoj za žensko zdravlje, dr. Marilyn Glenville, svi bi u 2019. trebali razmisliti o potpunom izbacivanju ili barem smanjenju količine dodatnog šećera koju konzumiraju.
"Šećer može biti glavni krivac za zdravstvene probleme mnogih ljudi. Simptomi s kojima se najčešće susrećem kada žene dođu u moju kliniku su ubrzano lupanje srca, smanjen libido, plačljivost, vrtoglavica, tjeskoba, glavobolja, grčevi u mišićima - a upravo su sve to simptomi koji mogu biti posljedica promjene razine šećera u krvi", objasnila je Glenville te dodala kako većina ljudi konzumira namirnice koje se reklamiraju kao zdrave, a ustvari u sebi sadrže nevjerojatne količine šećera.
BILJNA ULJA
"Ako postoji jedna stvar koju želim da ljudi prestanu konzumirati, to su biljna ulja. Govorim uglavnom o rafiniranom ulju za kuhanje, kao što je suncokretovo ili ulje uljane repice. Ona se još uvijek promoviraju kao zdrava, ali u stvarnosti je vjerojatnije da će dugoročno biti štetna za naše zdravlje", tvrdi nutricionistica Cassandra Barns te umjesto njih savjetuje upotrebu kokosovog ili maslinovog ulja.