Nutricionistica otkrila koja će vam namirnica pomoći utažiti žeđ

Foto: 123RF

LJETO je vrijeme visokih temperatura i vrijeme kada putem kože gubimo velike količine vode, a ujedno izlaganjem suncu pogoršavamo nutritivnu ravnotežu. Ljeto je i vrijeme kada spontano pretjerujemo u unosu soka, vina, piva pa i vode. Upravo iz tog razloga imamo tipične ljetne smetnje. Kapci natiču, koža se peruta, a tijekom dana noge postaju umorne.

Svatko od nas ima neki svoj recept za otklanjanje nelagode koja je redovita pri visokim temperaturama, ali i uslijed nekih naših loših navika.

Dobra stara jabuka se predlaže kod nakupljanja vode (uslijed narušene ravnoteže elektrolita) zbog velikog udjela kalija koji potiče izlučivanje viška tekućine.

Ako ste žedni, pojedite jabuku koja dobro utažuje žeđ jer čak 80 posto jabuke čini voda kojom unosimo dragocjene minerale i jabučnu kiselinu. Smanjuje žeđ, ali i doprinosi zdravlju kože zbog visokog sadržaja vitamina C i vitamina A. Spomenutim vitaminom A te B5 posebno je bogata kora jabuke koja se ističe mineralima (fosfor, magnezije, mangan, jod, željezo...). Protiv infekcija štiti nas i sumpor te cink. Pektin iz jabuke povezat će za sebe višak masnoće i toksine pa doprinose zdravlju debelog crijeva.

Mogu se konzumirati svježe, kuhane, pečene, dehidrirane, prerađene u sok, džem, marmeladu, pire od jabuke, kompot....

Naravno da za svako od navedenih jela trebamo odabrati sortu jabuke koja je najpovoljnija za određeni način termičke obrade. Kod nas je evidentirano oko sto sorti jabuka i trebali bismo se ohrabriti te pronaći što više sorti pa time obogatiti naš jelovnik i osnažiti nutritivni unos.

"Jedi jabuku svaki dan i tjeraj doktora iz kuće van", izreka je koja se odnosi na sve. Povremeno, to jest jednom tjedno, zdrave osobe mogu pojačati unos jabuke i to tako da odaberu nekoliko sorti koje su u tom trenutku dostupne na tržnicama i slično.

Doručak

3 dcl soka od jabuke
2-3 jušne žlice zobenih pahuljica
U sok od jabuke dodati pahuljice koje nije potrebno kuhati. Nakon nekoliko minuta pojesti voćnu zobenu kašu.

Užina

Svježa jabuka

Ručak

2,5 bistrog soka od jabuke
250 g pirea od jabuka +100 g kus kus
300 g salate s jabukama
2 integralna dvopeka

Preliti kus kus vrućom vodom u koju smo dodali cvijet soli. Pripremljen kus kus spojiti s pitom od jabuka i poslužiti sa salatom od jabuka.

150 g jabuke isjeći na kockice pa dodati 100 g matovilca, 50 g krastavca i 100 g feta sira. Sve spojiti dresingom napravljenim od limunovog soka, maslinovog ulja i nasjeckanog bosiljka.

Užina

Dvije pečene jabuke nadjevene mljevenim orasima i suhim grožđem

Izdubiti veće brašnaste jabuke i napuniti nadjevom od mljevenih oraha, suhog grožđa i malo maslaca. Peći 20 minuta na oko 200 stupnjeva.

Večera

Kosani odrezak od jabuka
200 g jabuka
100 g mrkve

100 g badema
5 crnih maslina
4 žlice usitnjenih kukuruznih pahuljica

Naribati jabuke i mrkvu. Dodati mljevene bademe i na krupno izmrvljene kukuruzne pahuljice. Nasjeckati masline. Oblikovati kosane odreske i posložiti u pleh na papir za pečenje kolača. Prosušiti na oko 50 stupnjeve u pećnici uz ventilator .

Napomena: Upute i prijedlozi su informativnog karaktera i ne mogu biti zamjene za redovite prepisane terapije. Navedeni prijedlog ljetnog mini detoksa namijenjen je osobama bez zdravstvenih poteškoća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.