Četiri vrste namirnica koje treba jesti za podizanje energije, probavu i mršavljenje

Foto: Unsplash

NAMIRNICE s niskim udjelom ugljikohidrata postale su nezaobilazan izbor za one koji žele poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Uključivanje pravih opcija s niskim udjelom ugljikohidrata u prehranu može donijeti niz koristi, uključujući povećanje razine energije, poticanje mršavljenja i poboljšanje probave.

Fokusirajući se na hranjive sastojke s niskim udjelom ugljikohidrata, možete učinkovito opskrbiti svoje tijelo energijom i podržati cjelokupno blagostanje. Registrirana dijetetičarka Rebekah Blakely za SheFinds otkrila je četiri vrste namirnica koje preporučuje jesti svima onima koji žele više energije, bolju probavu i hranu koja potiče mršavljenje.

Bobičasto voće

Dijetetičarka tvrdi kako "bobičasto voće sadrži prirodne šećere koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, ali uz minimalno kalorija". Vrste voća poput borovnica, jagoda, malina, kupina i slično, mogu se jesti u kombinaciji s jogurtom, kao dodatak zobenoj kaši ili samostalno kao ukusan i zdrav međuobrok. 

Sve vrste bobičastog voća imaju nizak udio ugljikohidrata i bogate su vlaknima što znači da pomažu regulirati razinu šećera i inzulina u krvi. Vlakna u bobičastom voću također pozitivno utječu na rad probavnog sustava.

"Visok inzulin može pridonijeti povećanju masnog tkiva na trbuhu i pojačanoj želji za hranom", pojašnjava Blakely, koja dodaje kako je upravo zbog inzulina važno često konzumirati bobičasto voće.

Avokado

Avokado je namirnica bogata zdravim mastima i vlaknima. Iako ima nešto više kalorija nego ostale namirnice na popisu dijetetičarke, ona ističe da kalorije u avokadu pomažu održati osjećaj sitosti duže vrijeme.

"Sadrži mononezasićene masti koje dokazano smanjuju nakupljanje masnog tkiva na trbuhu", dodaje dijetetičarka. Preporučuje pola avokada pomiješati s jajima, dodati u smoothie ili namazati na tost od proklijalog zrna.

Jaja

Jaja su poznata kao jedan od najboljih prirodnih izvora proteina. Iz SheFinds dodaju kako jedno jaje sadrži šest grama proteina, ima samo 70 kalorija i nema ugljikohidrata. Sve to čini ih izvrsnim izborom za doručak za one koji žele ostati siti i puni energije tijekom jutra. 

"Brojne studije pokazuju povećan osjećaj sitosti, te veći gubitak težine i masnoće kod ljudi koji jedu jaja ujutro, u usporedbi s onima koji biraju namirnice bogate ugljikohidratima, poput peciva", ističe Blakely. 

Grčki jogurt (bez zaslađivača i okusa)

Kao posljednju namirnicu koju dijetetičarka savjetuje da više počnete konzumirati, posebno ujutro, ističe grčki jogurt. I to ne grčke jogurte s okusima i puno šećera, već onaj "običan" jogurt. Ova popularna namirnica sadrži i do 20 grama proteina, ima malo kalorija i ugljikohidrata.

Blakley savjetuje da šalici jogurta dodate bobičasto voće, malo orašastih plodova i granolu s niskim udjelom šećera za ukusan i zdrav doručak. Taj će vam doručak podići energiju, potaknuti normalan rad probave i pomoći vam brinuti o cjelokupnom zdravlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.