Nutricionistica otkrila koje namirnice djeluju kao čudesan lijek za mršavljenje

Foto: Unsplash

AKO jedete avokado, znate kako smršavjeti. Ovo voće djeluje na isti način kao i Ozempic, lijek za dijabetes, koji postiže rezultate i kod ostalih koji žele smršavjeti. Aktivni sastojak lijeka semaglutid veže se na receptore hormona koji kontrolira šećer u krvi, potičući otpuštanje inzulina kada su razine glukoze visoke. Usporava brzinu kojom hrana napušta želudac, smanjujući apetit.

Nutricionistica Emma Beckett za The Conversation je objasnila da nema potrebe da ljudi posežu za lijekom kako bi skinuli kilograme jer postoji i određena hrana koja može polučiti isti učinak, ali bez nuspojava.

"Ozempic potiče mršavljenje oponašanjem djelovanja hormona koji se oslobađa u crijevima nakon jela - GLP-1. Osim što govori gušterači da proizvede više inzulina, hormon GLP-1 vraća se u mozak i čini da se osjećamo siti. Kao rezultat toga, semaglutid može spriječiti korisnike da se prejedaju", pojasnila je.

Prema Beckett, hranjive tvari koje pokreću lučenje GLP-1 su makronutrijenti, što uključuje jednostavne šećere (monosaharide), kao i peptide i aminokiseline (iz proteina) te kratkolančane masne kiseline (iz masti).

"Postoje dokazi da se odabirom hrane s visokim udjelom ovih nutrijenata razine hormona GLP-1 mogu povećati. To znači da zdrava prehrana s visokim sadržajem hranjivih tvari koje stimuliraju GLP-1 može povećati razinu GLP-1", dodala je.

To može biti hrana sa zdravim masnoćama, poput avokada i orašastih plodova, ili nemasni izvori proteina poput jaja.

"I hrana bogata vlaknima koja se mogu fermentirati, poput povrća i cjelovitih žitarica, hrani naše crijevne bakterije, koje potom proizvode kratkolančane masne kiseline koje mogu potaknuti lučenje GLP-1", navela je Beckett.

Lijek za dijabetes Ozempic postao je fenomen društvenih mreža kao sredstvo za gubitak težine, ali njegova sve veća popularnost dovela je do globalnih nestašica, a liječnici upozoravaju na moguće nuspojave. Mučnina je najčešća nuspojava lijeka, ali "postoje i rjeđi i ozbiljniji rizici kao što su akutni pankreatitis, koji se može pojaviti čak i pri nižim dozama, žučni poremećaji i rijetki slučajevi teškog zatvora, koji može dovesti do začepljenja crijeva". Jean-Luc Faillie, specijalist farmakologije na francuskom Sveučilištu Montpellier, također je ukazao na "povećani rizik od raka štitnjače" nakon nekoliko godina liječenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.