Od sira do čokolade: Namirnice koje mogu poboljšati zdravlje vaših zuba

Foto: 123RF

HRANA koju jedemo često može utjecati na našu oralnu higijenu i zdravlje jer se poslastice poput šećera i zaslađenih pića često nalaze na popisu "zabranjenih".

Međutim, dr. Khaled Kasem, glavni ortodont u Impress Orthodonticsu, razbio je neke uobičajene mitove kada je riječ o tome koja hrana šteti našim zubima.

Rekao je: "Tajna dobrog zdravlja zuba zapravo se može pronaći u vašem hladnjaku i među vrlo iznenađujućom hranom. Mnoga hrana se često smatra štetnom za naše zube, ali zapravo su njezine koristi za zdravlje usne šupljine i zuba možda daleko veće."

Evo šest iznenađujućih namirnica koje bi mogle poboljšati vaše zdravlje zubi i pomoći vam da imate blistav osmijeh:

1. Čokolada

Čokolada je možda jedno od naših najvećih iskušenja, ali također vam može pomoći u borbi protiv kvarenja zubi zbog snažnih antibakterijskih svojstava. No, dr. Kasem je istaknuo da je tamna čokolada najbolja i dodao da to ne znači da biste se trebali prepustiti neumjerenom uživanju u čokoladi, jer vam treba samo mala količina da biste imali koristi od nje.

2. Sir

Kasem je rekao da su mliječni proizvodi i sir posebno bogat izvor kalcija i vitamina D koji pomažu u jačanju zuba.

Objasnio je: "Mliječna kiselina u siru može pomoći u uklanjanju mrlja i sa zubne cakline".

3. Jabuke

Ne samo da su jabuke izvrstan međuobrok, već mogu pomoći i u uklanjanju zubnih naslaga.

Kasem objašnjava: "Budući da je tvrdo i hrskavo voće, potrebno ga je više žvakati što prirodno povećava proizvodnju sline, što pomaže u zaštiti naših zuba i pomaže u prirodnom uklanjanju zubnih naslaga."

4. Celer

Dr. Kasem kaže da je to jedno od povrća koje se najviše preporučuje u stomatološkoj industriji zbog svojih prirodnih antibakterijskih svojstava.

Dodao je: "Bez obzira konzumira li se u sokovima, juhama ili umacima, jabučna kiselina sadržana u celeru također potiče stvaranje sline kako bi prirodno očistila zube."

Također, celer ima sjajna antibakterijska svojstva i može se koristiti u raznim jelima.

5. Jagode

Jagode su svestrane i mogu se koristiti u smoothiejima, sokovima ili čak kao samostalan međuobrok.

Osim što su ukusne, sadrže visoku količinu ksilitola koji je odgovoran za borbu protiv bakterija koje uzrokuju zubne naslage.

6. Borovnice

Često ih se naziva super hranom jer imaju visoku hranjivu vrijednost i malo šećera, piše The Sun.

"Iako je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, borovnica je jedan od naših najvećih saveznika u prevenciji bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa zahvaljujući polifenolima - prirodnom spoju koji štiti zubno meso i zube", objasnio je Kasem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.