Omastite se super ukusnim i zdravim pomfritom

Foto: Pinterest 

TKO se još u današnje vrijeme boji masnih krumpirića kada oni mogu biti jednako ukusni bez pečenja u ulju. Moguće je naravno, čak i poželjno, jer ovakav obrok može biti idealan veganski recept i samostalno jelo od kojeg ćete se zasititi bez imalo grižnje savjesti. 

Zato vam donosimo jednostavan recept za super ukusne krumpiriće s ružmarinom i umakom od prepečenog češnjaka i indijskih oraščića. Iz pećnice naravno. 

Treba vam: 

3 veća krumpira 

šaka svježeg ružmarina

1 žlica maslinovog ulja 

pola čajne žličice morske soli 

papar ili chilli papričica u prahu 


Za umak: 


3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka 

3 češnja češnjaka 

pola šalice indijskih oraščića 

sol i papar po želji 

grčki jogurt - po želji 

 

Priprema: 

Za cjelokupnu pripremu treba vam 40-ak minuta. 

Krumpire ogulite i narežite na jednaku debljinu, kao za klasičan pomfrit. Potom ih dobro prosušite kuhinjskim ubrusom kako bi ih dehidrirali. Začinite ih sa žlicom maslinovog ulja, dodajte sol i ružmarin te s malo papra ili chillija u prahu. Dobro pomiješajte. 

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, a krumpiriće poslažite na papir i lim za pečenje, ali pazite da se krumpirići ne dodiruju kako bi se mogli ravnomjerno ispeći da budu hrskavi. 

Zajedno s krumpirićima na lim, negdje uz rub, stavite i tri režnja češnjaka neoguljena koje ćete peći oko 10 minuta s okretanjem, a nakon 10 minuta izdavite češnjak, a krumpiriće ukupno pecite 30-35 minuta. Također s okretanjem kako bi bili hrskavi i dobro zapečeni s obje strane. Također pazite da vam se pri okretanju ne slijepe već da se nastave peći odaljeni jedan od drugoga. 

Dok se krumpirići peku ogulite češnjak (izvana će biti pečen, a unutra još sočan i mek) te ga zajedno s indijskim oraščićima stavite u blender, zalijte sokom od limuna, dodajte začine po želji i blendajte tako da umaku po malo dodajte vodu. Pripazite samo kod blendanja da vam se oraščići i češnjak ne lijepe za stijenke blendera tako da se dobro izblendaju, a ako će vam taj okus biti malo prejak, slobodno dodajte i malo svježih proteina u obliku grčkoj jogurta. Umak možete kombinirati i s malo više vode, a da mu primjerice dodate malo svježeg sira - ovisno kakav okus i koliku gustoću umaka želite dobiti. 

Savjet: Iako s ovoliko napisanih slova recept zvuči komplicirano - nije. A tko jednom kuša ove ukusne, fit krumpiriće poželjet će ih jesti često. Bez grižnje savjesti jer ovo nije ona klasična masna verzija puna loših zasićenih masti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.