Ono si što jedeš: Izbor hrane mogao bi biti u genima

Foto: EPA

DOK prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje. Čini se da oko 500 gena "izravno utječe" na prehranu ljudi, prema Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500.000 ljudi.

Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena "izravno povezanih" s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.

"Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima - uključujući one za okus, miris i teksturu - i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu", rekla je Joanne Cole sa Sveučilišta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

"Budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni čimbenici, moramo proučiti stotine tisuća pojedinaca kako bismo otkrili genetske utjecaje među okolišnim čimbenicima", dodala je Cole.

Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja. Mogući sljedeći korak, prema znanstvenicima, jest saznati "može li upotreba genetike osobe za prilagodbu profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.