Lisnato povrće odličan je način za poboljšanje zdravlja jer sadrži mnoge ključne hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse. Zbog toga nutricionisti preporučuju da ga uvedete u svoju svakodnevnu prehranu.
Špinat
Špinat je jednostavno nabaviti tijekom cijele godine, a pun je željeza, kalcija, kalija i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od razvoja brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i neki tipovi karcinoma.
Najbolje ga je jesti nekuhanog, kao salatu, jer se kuhanjem uništavaju polifenoli i flavanoli iz listova. Neke vrste polifenola i flavonoida mogu smanjiti mogućnost razvoja određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.
Kelj
Kelj ima jedinstven, pomalo gorkast okus koji može varirati ovisno o sorti i načinu pripreme. Ako možete podnijeti takav okus kelja, njegovom konzumacijom u organizam ćete unijeti brojne važne mikronutrijente poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra, mangana i selena. Odličan je izvor i mnogih vitamina, među kojima su A, B, E, C i K.
Nutricionisti savjetuju da kod pripreme kelja izbjegavate njegovo blanširanje i kuhanje, jer tako smanjujete količinu minerala topivih u vodi, te vitamina i fitokemikalija sadržanih u lišću. Dakle, kelj možete jesti i nekuhan u salatama. Šalica nekuhanog kelja (21 g) sadrži samo devet kalorija.
Blitva
Treći izbor nutricionista je blitva, povrće blago slatkastog okusa koje sadrži velike količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve, otprilike 175 grama, može zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za proces zgrušavanja krvi i održavanje kostiju zdravima.
Blitva, čija stabljika ima različite boje, zbog čega joj je i okus različit, sadrži brojne važne minerale poput željeza, bakra, kalija i kalcija.
Raštika
Raštika je dobar izvor luteina, koji je važan za zdravlje očiju.
Obiluje vitaminima A i C te mineralima poput kalcija, željeza, cinka, bakra i selena, a dobar je i izvor vlakana. Kao i kod špinata, ovu vrstu kupusnjače možete kupiti tijekom cijele godine.
Rikula
Volite li zeleno lisnato povrće svježeg, pikantnog, pomalo gorkog i paprenog okusa, razmislite o dodavanju rikule na svoj tanjur. Ljudi je konzumiraju još od rimskog doba, a popularan je dodatak i pizzama.
Rikula, poznata i kao rukola, obiluje nitratima za koje su studije pokazale da poboljšavaju sportski učinak. Rikula je bogata vitaminima K i C te kalcijem i polifenolima.
Rimska salata
Hrskava, zelena salata blagog okusa, puna je nutritivno bogatih sastojaka. Dobar je izvor vitamina i minerala, poput vitamina A, K, C i folata (vitamina B skupine, posebno važnog za vrijeme trudnoće). Ove su hranjive tvari neophodne za održavanje cjelokupnog zdravlja te jačanje i održavanje zdravoga imunosnog sustava.
Usto, duguljasta salata romana je izvor vlakana, a zna se da ona smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.
Potočarka
Volite li svoje obroke obogatiti lisnatim povrćem posebnog okusa, potočarka je za to izvrstan izbor. Ne samo zbog posebnog okusa već i zato što obiluje vitaminima A, B6, B12 i C te antioksidansima. Istraživanja su pokazala da bi potočarka mogla biti terapeutsko sredstvo za rak usne šupljine.
Zanimljivo je da potočarka sadrži više vitamina C od naranče, više kalcija od mlijeka, više željeza od špinata i više folata od banane.
Kineski kupus (bok choy ili pak choi)
Preferirate li lisnato povrće nježnijeg okusa i zadovoljavajuće teksture, kineski kupus odličan je izbor. Ova vrsta kineskog bijelog kupusa može se koristiti u juhama, salatama ili jednostavno ispirjana kao prilog.
Bogata je vlaknima, raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zeleni listovi kineskog kupusa pridonose održavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta, održavanju zdravlja vida i srca, dobrom krvnom tlaku, a istraživanja su pokazala da može biti koristan u sprečavanju određenih tipova raka.
Uravnotežena prehrana vrlo je važna za zdravlje, a uvrstite li neke od nabrojenih vrsta lisnatog povrća u obroke, to će vam pomoći da ostanete zdravi, poboljšate imunitet i smanjite rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti, napisao je Swrajit Sarkar, viši predavač nutricionizma na londonskom City Universityju.
Članak je objavljen u časopisu The Conversation.