Ove namirnice bismo trebali jesti svaki dan kako starimo, ubrzavaju metabolizam

Foto: Pexels

SLOŽENI ugljikohidrati, koji se često nalaze u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i voću, važan su dio uravnotežene prehrane. Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, koji se brzo probavljaju i mogu uzrokovati skokove u razini šećera u krvi, složenim ugljikohidratima treba više vremena da se razgrade, osiguravajući dugotrajnije oslobađanje energije.

Kako starimo, metabolizam se prirodno usporava što otežava održavanje zdrave tjelesne težine i niže razine energije. Međutim, nutricionistica Varsha Khatri izdvojila je dvije namirnice koje bismo, kako starimo, trebali jesti svaki dan. Glavni razlog je, ističe, taj što ubrzavaju rad metabolizma.

Koje namirnice bismo trebali jesti svaki dan?

Kao namirnice koje bi se svaki dan trebale pronaći na našem jelovniku, nutricionistica je izdvojila slatki krumpir i kvinoju.

"Kvinoja i slatki krumpir izvrsni su primjeri složenih ugljikohidrata koji mogu koristiti vašem metabolizmu, osobito kako starite. Kvinoja je žitarica bogata hranjivim tvarima s visokim udjelom proteina i vlakana, a slatki krumpir je bogat dijetalnim vlaknima i prepun esencijalnih vitamina i minerala", ističe Khatri.

Dodaje da kvinoja "svojim toplinskim učinkom potiče produljeno oslobađanje energije i ubrzava metabolizam. S druge strane, visok sadržaj vlakana u slatkom krumpiru pomaže u probavi i stabilizaciji razine šećera u krvi, sprječavajući pad energije i prejedanje".

Do usporavanja metabolizma s godinama dolazi iz različitih razloga, ističe nutricionistica.

"Različiti razlozi, poput smanjene mišićne mase i hormonalnih promjena, usporavaju tjelesni metabolizam s godinama. Međutim, to se usporavanje može suzbiti konzumacijom složenih ugljikohidrata poput kvinoje i slatkog krumpira. Ove namirnice osiguravaju stalan dotok glukoze u krvotok te tako sprječavaju skokove šećera ili padove koji mogu naštetiti vašem metabolizmu", zaključuje ona, prenosi She Finds.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.