VJETROVI su normalni i oni su kombinacija dvije stvari: zraka koji progutate dok jedete i hrane koju jedete. Kako objašnjava gastroenterolog David Poppers, korisno je znati koja hrana može utjecati na stvaranje plinova više od druge.
"Svatko ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje plinova", rekao je za Men’s Health.
Prema klinici Cleveland, plinove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati.
"Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi plinove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost", pojašnjava dr. Christine Lee.
Evo koje namirnice su najčešći krivci za vjetrove:
- brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima
- zob i kruh od cjelovitog zrna pšenice
- mlijeko, sir i jogurt
- jabuke, banane i breskve
- grah
- gazirana pića
- proteini
- umjetni zaslađivači
- smokve, suhe šljive i kesteni
Ako plinovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite si vremena za jelo i ograničite unos alkohola.