KUPUJETE li svakoga vikenda u najboljoj namjeri svježe voće i povrće koje vas na kraju sljedećeg tjedna dočeka trulo u hladnjaku? Ako je odgovor da, postoji rješenje. U svakoj trgovini moguće je pronaći smrznuto voće i povrće, a stručnjaci tvrde da nije loše koliko se možda na prvu čini.
Kad se voće ili povrće ubire za zamrzavanje, bere se isključivo kad je potpuno zrelo te se odmah smrzne. To smanjuje gubitak hranjivih sastojaka. Takva hrana sadrži više vitamina i minerala od svježih proizvoda koji su pohranjeni na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
Smrznuto voće i povrće omiljeno je gotovo svima, što zbog cijene, a što zbog činjenice da je već spremno (očišćeno i narezano) za kuhanje.
Dijetetičarka Melissa Meier za portal Body+Soul otkrila je da osobno preporučuje tri stvari koje je bolje kupovati smrznute nego svježe.
1. Grašak
Grašak obiluje vlaknima i proteinima. Meier predlaže da ga kuhate uz karamelizirani luk i poslužite uz ribu. Obrok je to koji će zadovoljiti svako nepce, a pun nutrijenata.
2. Povrtni miks
Kad nemate vremena, već nasjeckano povrće vas može spasiti. Meier preporučuje mikseve povrća koji se mogu pronaći u svakom supermarketu jer se slažu s gotovo svim: možete ih skuhati kao dodatak tjestenini, skuhati na pari ili prepržiti na malo maslinovog ulja i servirati kao prilog mesu ili ribi.
3. Bobičasto voće
Bobičasto voće puno je antioksidansa i mikronutrijenata koji će vašem tijelu osigurati neometano funkcioniranje. Možete ga iskoristiti za pripremu shakea ili palačinki, kao i dodati zobenoj kaši.