Ovo je najbolja vrsta tjelovježbe ako imate problema sa srcem, prema kardiolozima

Foto: Shutterstock

Ako ste doživjeli srčani udar ili imate dijagnosticiranu srčanu bolest, možda se pitate trebate li izbjegavati vježbanje zbog straha da će to previše opteretiti vaše srce. Ipak, prema riječima kardiologa, uz liječničko odobrenje, vježbanje može biti ne samo sigurno, nego i vrlo korisno. Postoji i jedna vrsta vježbe koja se posebno preporučuje osobama sa srčanim problemima.

Prije nego započnete bilo koju vrstu tjelovježbe, ključno je konzultirati se s vlastitim liječnikom. Kardiolog, dr. David Hsi, objašnjava da srčane bolesti značajno variraju te da ono što je sigurno za jednu osobu možda neće biti preporučljivo za drugu. Zato se preporučuje pitati liječnika ne samo o vrstama vježbi koje su sigurne, nego i o intenzitetu koji je primjeren za vašu kondiciju.

"U mnogim slučajevima osobe s kongestivnim zatajenjem srca ili koronarnom arterijskom bolešću posebno mogu imati koristi od vježbanja. Takvi pacijenti često se upućuju na program kardiološke rehabilitacije, gdje ih stručnjaci vode kroz niz sigurnih vježbi, čime se razvija samopouzdanje i razumijevanje vlastitih granica", kaže kardiolog dr. Sameer Mehta.

Aerobna vježba - najsigurnija opcija za srčane bolesnike

Iako je važno da liječnik odobri svaku vrstu vježbe, dr. Hsi ističe da je umjerena aerobna vježba, poput hodanja, vrlo korisna za zdravlje srca.

"Hodanje je aktivnost niskog intenziteta koja poboljšava cirkulaciju i smanjuje stres", napominje dr. Hsi.

Znanstvena istraživanja pokazuju da redovito hodanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije. Hodanje u prirodi ili u obližnjem parku može smanjiti razinu stresa, što je ključno jer dugotrajni stres može povećati rizik od srčanog udara.

Osim hodanja, dr. Hsi preporučuje i druge umjerene aerobne aktivnosti poput joge i tai chija koje ne samo da smanjuju stres, nego i jačaju srčanožilni sustav.

Koliko vježbanja je potrebno?

Prema riječima dr. Mehte, optimalno je tri sata umjerene tjelovježbe tjedno. Pritom valja napomenuti da je kontinuirana umjerena aktivnost, poput redovitog hodanja ili joge, često sigurnija opcija od visokointenzivnih treninga, poput HIIT-a, koji mogu biti previše za osobe sa srčanim problemima.

Vježbe koje treba izbjegavati.

Dr. Hsi napominje da visokointenzivni treninzi, poput HIIT-a, mogu biti previše intenzivni za neke srčane bolesnike, dok dr. Mehta savjetuje da bi trebalo izbjegavati trčanje maratona ili triatlona ako imate srčani problem. Pitanje intenzivnih aktivnosti najbolje je raspraviti s liječnikom koji poznaje vašu povijest bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.