Ovo je najbolje doba dana za vježbanje, prema trenerici

Foto: Pixabay

Pokušavate se zdravo hraniti, pijete preporučenu količinu vode i pratite svoje treninge, ali na jednu stvar možda ne obraćate pozornost. Da, postoji doba dana kada je najbolje vježbati za lakši dolazak do željenog cilja.

"Idealno vrijeme za vježbanje svodi se na ono što najbolje funkcionira za svakog pojedinca, kada se uzmu u obzir vaše razine energije, motivacija, stil života i rasporedi", kaže trenerica Melissa Kendter za The Parade.

Američka zaklada za srce ima sličan stav. Pregled iz 2023. nije pronašao dokaze za ili protiv argumenta da je jedno doba dana korisnije od drugog za treniranje. Međutim, istraživači su ukazali na podatke koji sugeriraju da naša tijela vrhunac performansi postižu u poslijepodnevnim satima, između 14 i 18 sati.

"Tjelesna temperatura varira tijekom dana i najviša je tijekom ovog četverosatnog prozora. Smatra se da su u to doba dana treninzi najučinkovitiji", dodaje se.

"Neki se ljudi ujutro osjećaju snažnije i energičnije, dok drugi smatraju da im je lakše trenirati kasnije u danu. Iskreno, dobrobiti tjelesne aktivnosti ovise o tome koliko ste dosljedni", napominje Kendter.

Zaključno, jutarnja tjelovježba može biti korisna za ljude koji aktivno pokušavaju smršaviti. Vježbanje ujutro može pokrenuti vaš metabolizam i povećati vjerojatnost da ćete se baviti sporadičnim aktivnostima tijekom dana. Također, trening u jutarnjim satima znači bolju koncentraciju, fokus i izdržljivost.

Međutim, navečer je tjelesna temperatura najviša, što može dovesti do najboljih i najzahvalnijih rezultata. Još jedna prednost je produljeno vrijeme reakcije. Budući da su naš krvni tlak i broj otkucaja srca najniži kasnije u danu, poslijepodnevni ili večernji trening može značiti smanjeni rizik od ozljeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.