TIKVICE su hranjivo i popularno povrće koje se može kombinirati i jesti na različite načine. Vrlo su zdrave i preporučuje se njihova česta konzumacija, a sadrže esencijalne nutrijente poput vitamina C, K i B6, kao i minerala poput kalija, mangana i folata. Redovita konzumacija ovog povrća može imati odličan učinak na zdravlje. Pogledajte koje se zdravstvene dobrobiti povezuju s tikvicama.
Tikvice su niskokalorične
Tikvice su izvrstan izbor za sve one koji žele održati težinu ili smršavjeti jer ne sadrže puno kalorija. Ovo povrće smatra se niskokaloričnim zahvaljujući visokom sadržaju vode, a pomaže da ostanete hidrirani i osjećate se siti satima nakon obroka.
Sadrže visok udio vlakana
Ovo omiljeno povrće sadrži visok udio dijetalnih vlakana koja potiču redovito pražnjenje crijeva i pomažu u sprječavanju zatvora. Vlakna u tikvicama također pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti.
Podržavaju zdravlje srca
U tikvicama se nalaze kalij i magnezij koji su korisni za zdravlje srca, prenosi Health Shots. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok magnezij podržava normalan srčani ritam i rad mišića.
Podržavaju zdravlje očiju
Tikvice su bogate vitaminom A i luteinom koji su vrlo važni za očuvanje zdravlja očiju. Ovi spojevi u tikvicama mogu smanjiti rizik od stanja očiju povezanih sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.
Poznate po antioksidativnim svojstvima
Tikvice sadrže antioksidanse, uključujući vitamin C i beta-karoten, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Redovitom konzumacijom ovog povrća može se utjecati na smanjenje razvoja određenih bolesti, prenosi Health Shots.