Hitno prestanite vjerovati u ove zablude o utezima

Foto: Instagram 

PUNO je toga što o svijetu fitnessa i vježbama s utezima danas znamo pa je čudno da mnogi još uvijek vjeruju u neke stare priče, doslovno mitove i zablude u koje biste krajem 2017. godine zauvijek trebali prestati vjerovati. 

Autori portala Pop Sugar Fitness skupili su na jednu hrpu čak pet mitova. 

Mit br. 1 

Od utega ćete jako narasti 

"Većina žena nema dovoljno testosterona u tijelu da bi imala goleme mišiće", objasnila je Lauren Clare, osobni trener i certificirani holistički zdravstveni trener. To je zato što žene imaju gotovo 20 puta manje testosterona, objasnila je, a on je jedan od primarnih hormona za poticanje rasta mišića. Zato kad u teretani vidite velike mrcine, nemojte paničariti, jer je fizički nemoguće pretvoriti se u Hulka s rutinskim vježbama snage.

Slično tome, Lauren Clare savjetuje da prestanemo vjerovati baš svakoj slici na internetu, jer mnoge žene koje se tamo hvale svojim mišićima vježbaju profesionalno, najčešće uz dodatke kojima potpomažu rast mišića, a bez kojih on ne bi bio toliko očit. 

Mit br. 2

Vježbe snage sagorijevaju manje kalorija od kardio vježbi 

Dok mnoga starija vjerovanja često povezuju trčanje s mršavljenjem, odnosno sagorijevanjem kalorija, danas je poznatija činjenica da kardio nije najbolji alat za sagorijevanje željenog broja kalorija.  

"Zato što tajna gubitka naslaga leži u dobivanju mišićne mase koja će vam bolje pomoći sagorijevati kalorije, čak i satima nakon vježbanja. Zato su treninzi s utezima ključni za gubitak suvišnih kalorija", zaključuje Clare. 

Mit br. 3 

Utezi neće popraviti stanje kardiovaskularnog sustava 

Stručnjaci kažu da treninzi snage mogu biti jednaki aerobnim vježbama kad je u pitanju zdravlje srca jer dizanje utega čak i bolje održava vaše srce zdravim, potiče ga na brže kucanje, a ujedno utječe i na bolje zdravlje vaših kostiju. 

Mit br. 4

Žene nisu rođene za podizanje teških utega

Možda ste i vi uvjereni kako žene svojom građom nisu rođene za dizanje velikih težina, a to ne može biti dalje od istine. I muško i žensko tijelo građeno je tako da može izdržati nevjerojatne napore i bude podjednako snažno, a trening s utezima upravo je najbolji način za brže toniranje tijela, odnosno brži rast mišića kao i brže podizanje snage, izdržljivosti i energije, bez obzira na to kojeg ste spola.  

Mit br. 5

Bolje je raditi više s manjim težinama

Iako nema ničeg lošeg u podizanju manjih težina u više ponavljanja, jer je i to dobar način za fit liniju i bolje zdravlje, ostaje činjenica da mišići neće napredovati ako ih ne budete maksimalno angažirali. I ako nećete svako malo podizati svoju ljestvicu izdržljivosti pojačavajući opterećenje s kojim ćete raditi. 

Drugim riječima, ako stalno radite s istim težinama, nećete vidjeti značajniji gubitak težine niti će vam mišići rasti. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz vježbe snage, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: vježbe snage. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.