Popularno piće ne bismo smjeli piti za doručak, kaže stručnjak za zdravlje crijeva

Foto: Pixabay

Stručnjak za zdravlje crijeva, Chris Dubberley, smatra da bi odricanje od popularnog jutarnjeg pića moglo biti ključno za bolje zdravlje crijeva. Kaže da sok od naranče ima negativan utjecaj na probavni sustav, prvenstveno zbog visokog sadržaja šećera.

"Jedna od najpoznatijih stavki na jelovniku za doručak, sok od naranče, zapravo narušava zdravlje crijeva i priprema nas za užasno jutro. Sok od naranče ima iznenađujuće visok udio šećera, usporediv s gaziranim pićima", rekao je Dubberley.

Također je upozorio da vas energetske pločice ne zavaraju.

"Energetske pločice za doručak vrlo su zgodna opcija, ali mnoge su pune dodanih šećera i umjetnih sastojaka. Potražite pločice s minimalnim dodacima ili, još bolje, napravite vlastite koristeći cjelovite žitarice, orašaste plodove i sušeno voće za užinu bogatu vlaknima koja je dobra za crijeva", napomenuo je za Nottingham Post.

Osim toga, Dubberley kaže da je zabluda da je u redu dan započeti slatkom hranom.

"Slatke žitarice i peciva mogu učiniti više štete nego koristi za naša crijeva. To ne znači da ne postoje zdravi izbori za doručak koji mogu sadržavati prirodne šećere i zadovoljiti želju za slatkim. Punomasni obični grčki jogurt sa svježim voćem, orašastim plodovima i malo meda nudi uravnoteženu prehranu. Kombinacija probiotika, vlakana i zdravih masti može pridonijeti dobroj prehrani crijeva", naglasio je.

Kao najbolju hranu za početak dana, Dubberley izdvaja zobenu kašu, jaja te biljne izvore bjelančevina, poput leće i graha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.