Pravilo od pet sekundi: Istina ili mit?

Foto: Shutterstock

UVIJEK postoje određena pravila koja se prenose generacijama i premda ih neki zovu mitovima ili praznovjerjem, mogu postati prilično jaka i ugraditi se u svijest i najvećim skepticima.

Odrasli ih potom prenose na svoju djecu i to formira začaran krug, a ta pravila dobivaju sve veću snagu. Jedno od najpoznatijih je pravilo od pet sekundi.

Prema navedenom pravilu, ako ispustite komad hrane na pod, imate pet sekundi da ga podignete i u tom je slučaju siguran za jelo. Ideja se temelji na općem vjerovanju da period od pet sekundi nije dovoljan da nečistoće prijeđu s površine na hranu.

Radi se također o taktici koju mnogi roditelji mogu koristiti ako im dijete ispusti nešto na pod.

Studije o pravilu od pet sekundi

Prema Science Fridayu, bilo je studija koje su ukazale na ljudsko ponašanje kada je u pitanju pravilo pet sekundi i pojedince koji su mu skloniji. Studija je pokazala da žene češće slijede pravilo pet sekundi od muškaraca, no sve ovisi o tome što je palo na pod.

Ako dijete ispusti bombon ili čokoladu na pod, vjerojatnije je da će slijediti ovo pravilo nego da je komad brokule ili mrkve pao na pod.

Činjenica ili mit

Prema Huffington Postu, kratak je odgovor da je ovo mit. Kad hrana padne na pod, može pokupiti sva onečišćenja čim dotakne tlo. Međutim, ono što je bitno je na kakvu površinu hrana pada i o kakvoj se hrani radi. Hrana koja ima više vlage, poput jagoda, pokupit će više bakterija nego keks. Podloge kao što su tepisi također su sadržavali više bakterija nego drveni pod.

Stvar je osobnog izbora

Prema Healthlineu, iako pravilo od pet sekundi možda nema nikakvo uporište u znanosti, ono će i dalje vjerojatno ostati osobni izbor. Ako netko ispusti hranu na pod, o njemu će ovisiti hoće li je pojesti ili ne.

Također je vrlo teško govoriti o općem pravilu jer djeca koja, primjerice, kod kuće jedu hranu s poda vjerojatno neće dobiti zeleno svjetlo da rade isto kad je u pitanju pod u tramvaju ili trgovini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.