ZANIMLJIVO istraživanje otkrilo je da četiri od pet osoba baca nepojedenu hranu barem jednom tjedno, a najčešće su to mlijeko, krumpiri, jaja i banane.
Više od trećine ispitanika zaboravlja na hranu dok se ne pokvari, dok se svaka peta osoba trudi iskoristiti svu hranu. Unatoč tome, gotovo svi od 2000 ispitanika rekli su da im je stalo do problema bacanja hrane, a njih 27 posto voljelo bi u svom kućanstvu imati nultu stopu bacanja hrane, ali ne znaju kako to ostvariti.
Studija provedena u Velikoj Britaniji otkrila je da četvrtina ispitanika baca, u prosjeku, 1.1 kilogram hrane, odnosno rasipa oko 27 funti (227 kuna) tjedno. Pokazalo se i da ta hrana najčešće završava u spremnicima za miješani komunalni otpad.
Studiju je proveo OnePoll, a između ostalog, otkrila je i da se 47 posto ispitanika osjeća krivima zbog bacanja toliko hrane, a na promjenu ih najviše motiviraju štednja (63 posto) i briga za okoliš (60 posto).
Tek četiri od deset osoba pojest će hranu kojoj je istekao rok trajanja, pri čemu do tri dana nakon isteka smatraju prihvatljivim rokom za konzumaciju.
Na popisu najčešće bačene hrane nalaze se:
- kruh
- salata u vrećicama
- banane
- mlijeko
- zelena salata
- jagode
- krastavci
- krumpir
- rajčice
- jaja
- mrkva
- gljive
- šunka
- jabuke
- sir
- luk
- piletina
- kuhana tjestenina
- naranče
- vrhnje