Foto: Pinterest
KAKAV divan dan za novi popodnevni deset – zdrav i ukusan, ili večeru, ili ga sutra možete ponoviti i za doručak! Predstavljamo vam savršene palačinke od jabuka.
Narežite jabuke na tanke ploške (prstenove) i samo ih umočite u smjesu za palačinke napravljenu od zobenog brašna, može i s malo zobi koje ste ranije namočili.
Pričamo o obroku s puno voća, puno vlakana, a tako malo kalorija – oko 57 po prstenu.
Palačinke su sočne i stvarno mogu služiti i kao desert i kao cjelovit obrok u bilo koje doba dana. O jednostavnosti pripreme da i ne govorimo. Jednu jabuku i nešto standardnih namirnica ionako sigurno imate u svom domu.
Radite ih isto kao i normalne palačinke, jabuka se polako omekša, taman kako treba. Kada je zagrizete još je dosta sirova, ali već toliko topla i sočna, a šećera također ima baš onoliko koliko treba. Ne treba dodavati ništa, a kada su gotove možete ih obogatiti s malo grožđica, nasjeckanih badema ili bilo kojeg drugog voća i oraščića.
Sastojci:
¾ šalice brašna (zobenog ili cjelovitih žitarica)
¼ šalice zobi (mljevene ili prethodno namočene)
1 žličica šećera
½ žličice soli
2 žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
½ banane
1 šalica sojinog ili bademovog mlijeka
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
3 jabuke – oprane, neoguljene, izdubljene – svaka narezana na šest prstenova.
Priprema
Pomiješajte sve suhe sastojke, u jednoj zdjeli istucite jaje, dodajte pola mlijeka, a u trećoj dobro izgnječite bananu. Zatim sve stavite u zdjelu s jajetom i mlijekom, dobro umutite i dodajte ostatak mlijeka da se smjesa dobro sjedini. Smjesa treba biti malo gušća nego za obične palačinke.
Jabuke jednostavno uronite u smjesu, malo je ocijedite i stavite peći na malo ulja. Pecite ih minutu do dvije dok se ne pojave mali mjehurići na površinu, a zatim okrenite i pecite još oko minutu.
Servirajte ih tople s kombinacijama koje želite.
Za doručak, ručak ili večeru.