Sedam užina koje pomažu u mršavljenju, smanjuju rizik od dijabetesa i snižavaju šećer

Foto: Pixabay

Ono što jedemo između glavnih obroka može imati ozbiljan utjecaj na naše zdravlje. Prema studijama, četvrtina ljudi poništava dobrobiti zdravih obroka lošim izborima međuobroka ili užina.

"Grickalice mogu biti koristan način da zadovoljite svoje prehrambene potrebe tijekom dana, ali sve ovisi o tome što odaberete jesti", kaže dijetetičarka Sammie Gill za Express. Popisala je sedam zdravih zalogaja koje možete pojesti kada ogladnite i ne možete dočekati ručak ili večeru.

Masline

Masline snižavaju šećer u krvi. Bilo da su zelene ili crne, masline su prepune hranjivih tvari.
"Masline su bogate mononezasićenim masnoćama koje pomažu u zaštiti od bolesti srca, a obiluju i vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju", kaže Gill. 

Novo istraživanje pokazalo je da masline mogu pomoći i u mršavljenju te smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. 

"Studija je otkrila da elenolna kiselina, prirodni spoj u maslinama, može pomoći pri mršavljenju. Ona u crijevima potiče oslobađanje metaboličkih hormona koji pomažu u snižavanju razine šećera u krvi", pojasnila je dijetetičarka. Dodala je da je idealna veličina porcije 50 grama.

Kokice

Zaboravite slane ili masne kokice. Domaće kokice su dobre za zdravlje crijeva. One su bogate vlaknima što ih čini dobrima za probavu, a sadrže i rezistentni škrob, prebiotik koji hrani zdrave bakterije u debelom crijevu.

Humus

Humus je jedan od omiljenih namaza, a studija je pokazala da njegova konzumacija smanjuje žudnju za hranom. Humus se radi od slanutka koji je odličan izvor proteina i vlakana, zbog čega pomaže u suzbijanju apetita.

Tamna čokolada

Ovo možda niste očekivali, ali i tamna čokolada može nas učiniti manje gladnima. Prema Gill, tamna čokolada utječe na hormon apetita grelin, ali mora sadržavati najmanje 75 posto kakaa.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže triptofan. Ova esencijalna aminokiselina pretvara se u serotonin i melatonin koji su važni za regulaciju sna. Idealna porcija je ona od 30 grama.

Orasi

Orašasti plodovi imaju višestruke zdravstvene prednosti, ali najviše koriste mozgu.

"Orasi su izvrstan vegetarijanski izvor protuupalne alfa-linolenske kiseline (ALA) – vrste omega 3 esencijalne masne kiseline. Visoke razine ALA smanjuju oksidativni stres, što smanjuje upalu, što je važno za zdravlje mozga", kaže Gill.

Tvrdo kuhana jaja

Na kraju, gubitak mišićne mase događa se prirodno kako starimo, što s vremenom može smanjiti pokretljivost i snagu. Međutim, tvrdo kuhana jaja sprječavaju gubitak mišićne mase jer su bogata proteinima. Idealna porcija su dva jaja dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.