Šest namirnica bogatih proteinima koje jedu ljudi koji dugo žive

Foto: Pexels

PLAVE zone izazivaju sve veće zanimanje znanstvenika, ali i običnih ljudi. To su regije svijeta u kojima je najveća koncentracija stogodišnjaka, a uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinawu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluotok Nicoyu u Kostariki.

Već smo pisali koje namirnice treba izbjegavati ako želimo živjeti što dulje i popisali smo osam navika koje su zajedničke najdugovječnijim ljudima, a danas ćemo se pozabaviti namirnicama koje obiluju proteinima, a koje su dio prehrane stanovnika plavih zona.

Proteini su bitan dio naše prehrane jer igraju vitalnu ulogu u održavanju snage mišića, zacjeljivanju rana, stvaranju novih stanica i obnavljanju starih. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prosječnoj osobi dovoljno je 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase. To bi značilo da osoba teška 70 kilograma u danu treba 56 grama proteina.

Mahunarke

Prehrana stanovnika plavih zona obiluje grahom, graškom, mahunama i lećom. Primjerice, na Kostariki se jede crni grah, na Mediteranu grašak, a u Japanu soja.

Cjelovite žitarice

Žitarice se smatraju primarnim izvorom ugljikohidrata, ali sadrže i zavidnu razinu proteina. Primjerice, u šalici kvinoje je 8 grama proteina.

Orašasti plodovi i sjemenke

Iako imaju dosta kalorija, orašasti plodovi i sjemenke su omiljena grickalica i međuobrok u plavim zonama. Najviše proteina nalazi se u sjemenkama bundeve, kikirikiju, bademima i sjemenkama lana.

Riba

Riba se u plavim zonama jede u umjerenim količinama, otprilike tri puta tjedno. Najčešće sardine, inćuni i bakalar.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su relativno rijetki u plavim zonama, a kada se jedu, potječu od ovaca i koza. Jogurti, sirevi i mlijeko dobar su izvor proteina.

Jaja

Za jaja znamo da su bogata proteinima, a najdugovječniji ljudi konzumiraju ih povremeno. Pojedu od četiri do šest jaja tjedno, najčešće uz namirnice biljnog podrijetla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.