Šest namirnica koje se najčešće povezuju s trovanjima hranom

Foto: 123RF

NAKON 20 godina rada na poslovima koji se tiču sigurnosti hrane, Bill Marler otkrio je nekoliko trendova koji su utjecali na razvoj salmonele i bakterije Escherichia coli. Dok vas neke spomenute namirnice ne bi trebale iznenaditi, postoje neke zbog kojih ćete razmisliti hoćete li ih konzumirati za doručak ili ''zdrav'' obrok.

Prema pisanju Daily Maila, Marler više ne konzumira ovih šest namirnica, koje su najčešće povezane s trovanjima:

1. Kamenice
2. Već narezano voće i povrće
3. Sirove klice
4, Slabo pečeno meso
5. Sirova jaja
6. Nepasterizirano mlijeko i sokovi

Marler kaže kako se u posljednjih pet godina susreo s više slučajeva trovanja školjkama nego u posljednja dva desetljeća. 

''Smatram da je razlog tome toplija temperatura vode zbog koje se bakterije lakše razmnožavaju i na kraju završavaju u našoj hrani'', rekao je Marler.

Dodaje kako je prethodno narezano voće i povrće, kao i sirove klice, bilo češći uzrok bolestima jer ne znamo u kakvim je uvjetima s njima rukovano.

''Kada večerate vani, birajte termički dobro obrađen komad mesa kako bi visoka temperatura ubila sve bakterije, ako ih uopće ima. Radije se suzdržite od konzumacije nego da riskirate nešto od čega će vam biti loše'', upozorio je Marler.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.