Šest primjera kako nedostatak tjelesne aktivnosti može negativno utjecati na crijeva

Foto: Shutterstock

REDOVITA tjelesna aktivnost nije samo način da ostanete u formi, ona može značajno utjecati i na cjelokupnu dobrobit, kao i podržati zdravlje crijeva. Takve je rezultate pokazao sustavni pregled iz 2023. godine, objavljen u časopisu Nutrients, koji je pokazao pozitivne rezultate o zdravlju crijeva onih ispitanika koji su se aktivno kretali.

Kako izvještava Eating Well, pregled sustava pokazao je da su osobe koje su se bavile umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću najmanje 30 minuta tri puta tjedno, imale znatno zdravija crijeva u usporedbi s onima koji rjeđe vježbaju. Međutim, zbog većinom sjedilačkog načina života, mnogi nemaju dovoljno vremena za kretanje, a nedostatak istog može loše utjecati na zdravlje crijeva.

Dijetetičarke Destiny Moody i Gianna Masi otkrile su za Eating Well kako nedostatak tjelesne aktivnosti utječe na zdravlje crijeva.

Teže je izgubiti kilograme

Redovita tjelovježba pomaže ubrzati metabolizam, što olakšava proces mršavljenja. Dijetetičarka Moody ističe da "metabolizam bolje radi s redovitim vježbanjem, što može priječiti nakupljanje suvišnih masnih naslaga. Održavanje zdrave tjelesne težine povezano je s raznolikošću mikrobiote i smanjenom propusnošću crijeva."

Povećava se rizik od upala

Poznato je da vježbanje ima protuupalne učinke, posebno na imunološki sustav, piše Eating Well. Dakle, ako ne vježbate, zapravo se dovodite u situaciju da ste podložniji bolestima i upalama.

"Osobe koje su neaktivne mogu iskusiti kroničnu upalu koja može oslabiti integritet crijevne stijenke i dovesti do povećane propusnosti crijeva", tvrdi dijetetičarka i trenerica Gianna Masi.

Smanjuje se unos zdravih ugljikohidrata

Aktivne osobe imaju tendenciju unosa više ugljikohidrata bogatih vlaknima, ključnih za zdravlje crijeva. Nedostatak vježbanja može smanjiti unos ovih korisnih namirnica i potaknuti konzumaciju hrane koja zapravo nije toliko hranjiva za organizam.

Moody dodaje da "ugljikohidrati bogati vlaknima, kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, mogu pospješiti probavu i pridonijeti zdravlju crijeva." Zato ih je preporučljivo jesti, pogotovo ako se ne krećete dovoljno.

Nedostatak kretanje može izazvati neravnotežu crijevnih bakterija

"Vježbanje potiče rast korisnih bakterija koje imaju protuupalni učinak i jačaju crijevnu barijeru. Bez dovoljno aktivnosti, štetne bakterije mogu prevladati, što može dovesti do disbioze, neravnoteže koja može pridonijeti probavnim poremećajima poput sindroma iritabilnog crijeva", rekla je Massi za Eating Well.

Može se povećati razina stresa

Istraživanja pokazuju da kronični stres može znatno utjecati na zdravlje crijeva uzrokujući probavne probleme i neravnotežu bakterija. Međutim, redovito vježbanje pomaže smanjiti taj stres.

"Dugotrajan stres može uzrokovati mnoge fiziološke učinke štetne za zdravlje crijeva, uključujući prekomjernu proizvodnju želučane kiseline, ubrzanu ili usporenu probavu te narušavanje ravnoteže između dobrih i loših bakterija", ističe Moody.

Usporeni rad probave

Masi zaključuje: "Tjelesna aktivnost potiče pokretljivost crijeva i pomaže u učinkovitom prolasku hrane kroz probavni trakt."

Sjedilački način života može smanjiti protok krvi i usporiti probavu, što vodi do zatvora, nadutosti i nelagode. Redovita tjelesna aktivnost pridonosi redovitosti probave poticanjem kontrakcija mišića u crijevima.

Uvedite promjene u svoj život za bolje zdravlje crijeva

Kako do razvoja ovih problema ne bi došlo, dijetetičarke preporučuju da uvedete neke promjene u život. Čak i malo kretanja već može napraviti značajnu razliku. Među savjetima, dijetetičarke su izdvojile: 

  • kratke šetnje
  • kada radite, kombinirajte sjedenje i stajanje
  • redovite pauze za vježbanje
  • neku vrstu kretanje uključite u dnevne aktivnosti koje ne možete zaboraviti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.