MNOGI populariziraju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao dobar i ispravan način da trenutno smršave i ostanu zdravi, ali to zapravo nije tako. Ugljikohidrati uglavnom nisu razlog tome što se osjećate loše niti vam onemogućuju zdrav način života. Zapravo ih je potrebno jesti da biste potakli efikasnost pri tjelovježbi i zadržali osjećaj sitosti, tvrde nutricionisti.
Bec Miller, klinički nutricionist i osnivač internet platforme koja nudi savjete o zdravom načinu života i mršavljenju bez gladovanja i osjećaja krivnje, dao je nekoliko naputaka o odabiru najkvalitetnijih izvora ugljikohidrata.
Prvo i osnovno, ako jedete ugljikohidrate, oni moraju biti bogati hranjivim tvarima kako bi vas duže zasitili, pomogli vam u održavanju oštrine, pamćenja, koncentracije, izdržljivosti i još mnogo toga.
Ako pokušavate smanjiti unos nutritivno siromašnih ugljikohidrata i povećati unos onih bogatih, redoslijed u nastavku mogao bi vam pomoći da prepoznate neke za koje niste možda ni vjerovali da nisu osobito dobri za vas. Bec Miller je naveo sljedeći popis, od najnekvalitetnijih prema onim najkvalitetnijima, a naići ćete na nekoliko iznenađenja u redoslijedu:
- Krafne, kroasani, kolači, peciva
- Rižini krekeri i čips
- Visoko obrađene žitarice
- Kuskus
- Bijeli kruh, bijela tjestenina, bijela riža
- Kukuruzne tortilje
- Kruh od više vrsta žitarica
- Smeđa riža
- Slatki kukuruz
- Krumpir
- Zob
- Bulgur, kvinoja, heljda, ječam, mahunarke
- Većina voća i povrća