NEMAMO uvijek luksuz nabaviti svježe povrće. Tada se okrećemo alternativama, a ono što se mnogi pitaju je koja je opcija zdravija - smrznuto ili konzervirano povrće? Odgovor je za PureWow dala nutricionistica dr. Felicia Stoler.
"Ukratko, sa zdravstvenog stajališta je isto. Varijable po kojima se razlikuju su natrij i/ili drugi aditivi, poput masti i šećera", kaže dr. Stoler.
Više studija kaže da je smrznuto povrće bliže svježem od konzerviranog jer proces proizvodnje uklanja manje hranjivih tvari. Odnosno, konzervirano povrće treba dulje kuhati kako bi se spriječio razvoj bakterija, ali Stoler smatra da ni s jednom opcijom ne možete pogriješiti.
Konzervirano povrće pakira se u tekućini, a smrznuto ne.
"Što se tiče zdravstvenih dobrobiti, stvarno nema nikakve razlike. Smrznuto povrće obično je živopisnije boje od konzerviranog, ali bolje je jesti bilo koje povrće nego ga ne jesti uopće", dodala je.
Ono što dr. Stoler savjetuje je da kupujete i smrznuto i konzervirano povrće s najmanjom količinom dodanih sastojaka. To uključuje sol, šećer, umake i konzervanse, dok su bilje i začini u redu.
Ona osobno bira smrznuti grašak i špinat, a kukuruz i mrkvu u konzervi, dok kod mahuna razmišlja o tome kako će ih pripremiti.
"Ako ih jedem same, smrznute su dobra opcija. Ako ih dodajem jelima, onda konzervirane", zaključila je.