Stalno ste umorni? Ovo je deset najčešćih krivaca

Foto: Pexels

Osjećaj stalnog umora ponekad može ukazivati na nešto više od iscrpljenosti. Bilo da razmišljate o odlasku u krevet čim se probudite ili se trudite ne zijevati često, stalni umor mogao bi biti znak da se događa nešto ozbiljnije.

Umor može ometati vaš svakodnevni život. Doznajte u nastavku tko su najčešći krivci ovog problema.

Ne spavate dovoljno

Iako bi to mogao biti očit uzrok, nespavanje ozbiljno škodi tijelu. Kada ne spavamo onoliko koliko nam je potrebno, cijeli dan nam može proći u magli. Drugim riječima, nedostatak sna može nam narušiti koncentraciju i učiniti nas razdražljivima.

Vaše radno vrijeme

Ako nemate jasno definirano radno vrijeme svaki dan, vaš san bi mogao biti narušen. Naime, kod osoba s nestabilnim radnim vremenom tijelo ne razumije kada bi trebalo spavati, što nas može učiniti sklonijima infekcijama i bolestima.

Pod stresom ste

Nutricionistica Kerry Torrens za Olive Magazine objasnila je da, iako je normalno doživljavati neki oblik stresa na dnevnoj bazi, ako ga je previše, naš san gubi na kvaliteti. Isprobajte tehnike umirivanja ili izbjegavajte stresne situacije ako možete.

Pijete previše kofeina

Pretjerano oslanjanje na kavu i energetska pića može vas učiniti umornima i nervoznima. Torrens kaže da je previše kofeina povezano s noćnim buđenjima i pospanošću.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidracija može uzrokovati niz simptoma, a jedan od njih može biti povećani umor. Osim niže razine energije i slabe koncentracije, nedostatak vode može utjecati na vaše navike spavanja.

Možda patite od nedostatka hranjivih tvari

Ako se osjećate umorno nakon dobro prospavane noći, možda imate manjak B12, D ili željeza. Ako mislite da bi to mogao biti uzrok umora, razgovarajte s liječnikom opće prakse.

Loše se hranite

Recite zbogom brzoj hrani i čokoladnim keksima, jer bi vam ove namirnice mogle pokvariti san. 

"Ako ne jedete odgovarajuće količine kalorija i makronutrijenata, poput proteina, vaše se tijelo može okrenuti rezervama i početi razgrađivati zalihe masti i mišića, što može dovesti do umora", ističe Torrens.

Imate višak kilograma

Prekomjerna tjelesna težina može vas izložiti riziku od razvoja poremećaja spavanja, uključujući apneju u snu, zbog čega ćete se osjećati iscrpljeno.

Imate zdravstveni problem

Mnogo je stanja koja vas mogu učiniti umornima: hipotireoza, sindrom kroničnog umora, multipla skleroza, pa čak i dugi covid.

Ovisni ste o drogama ili alkoholu

Istraživanja su pokazala da ljudi ovisni o drogama ili alkoholu imaju veću vjerojatnost da će doživjeti prekomjerni umor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.