Stručnjaci pojasnili zašto je neka hrana boljeg okusa drugi dan

Foto: 123RF

JESTE li se ikada zapitali zbog čega je bolonjez, sarma ili grah bolji tek dan ili dva nakon kuhanja? Niste jedini, jer većina smatra da su neka jela boljeg okusa minimalno 24 sata nakon pripreme. 

Istraživanje koje su proveli stručnjaci iz tvrtke Asda otkrilo je da nije riječ o urbanom mitu. Ljudi određena jela jedu nekoliko dana, a Charles Spence, stručnjak za hranu s uglednog sveučilišta Oxford, pojašnjava zašto volimo ostatke.

"Tijekom kuhanja se događaju određene reakcije koje na svoje dođu tek naredni dan. Ljudi zato tvrde da je određena hrana bolja dan nakon pripreme. Meni je drugi dan najomiljeniji curry koji uvijek ima bolji okus nakon što ga skuhate pa podgrijete", rekao je. 

"Curry ima puno različitih začina, ali poanta je u mesu koje je boljeg okusa što dulje stoji u umaku, odnosno marinadi. Kod bolonjeza se stajanjem stvara želatina koja se pri podgrijavanju topi i daje svilenkastu teksturu u ustima", ističe Spence.

Ipak, s određenom hranom treba biti na oprezu kad se podgrijava, a važno ju je i pravilno pohraniti ako je mislite jesti drugi dan. 

Prije nego što ostatke stavite u hladnjak ili zamrzivač, uvijek pričekajte da se jelo dobro ohladi. Ako hranu ne namjeravate pojesti u roku od tri dana, smrznite je. Kod podgrijavanja je najbolje koristiti mikrovalnu pećnicu. Podgrijavanje na štednjaku je bolja opcija kad su u pitanju tekuća jela kao što su juhe i variva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.