Prema studiji iz 2020. godine, žene imaju 71 posto šanse da dožive kognitivne poteškoće tijekom svog života. Blagi oblici kognitivnog pada uključuju zaboravljanje, poteškoće u praćenju razgovora, teškoće u donošenju odluka i slične simptome.
Iako je blagi kognitivni pad prirodni dio starenja, moguće ga je djelomično spriječiti tjelovježbom i drugim zdravim navikama. Čak je i konzumacija orašastih plodova korisna za zdravlje mozga. Prema studiji iz kolovoza 2024. godine, još jedna namirnica može pomoći u očuvanju oštrine mozga - jaja.
U ovoj longitudinalnoj studiji sudionici su redovito konzumirali jaja kroz dulje razdoblje. Kod žena istraživači su otkrili da je redovita konzumacija jaja povezana s boljim kognitivnim funkcijama, što znači da su sudionice imale manje poteškoća s pamćenjem, rješavanjem problema i prilagodbom novim situacijama.
Iako razlika nije bila velika, to i nije iznenađujuće jer hrana ne može u potpunosti spriječiti ili ukloniti kognitivni pad, već ga može ublažiti ili usporiti.
Važno je napomenuti da je riječ o korelaciji, što ne znači uzročnost. Na kognitivno zdravlje utječu i drugi čimbenici, poput općih zdravstvenih navika i povijesti bolesti.