Studija otkrila što trebaju doručkovati žene, a što muškarci kako bi smršavjeli

Foto: Shutterstock

MUŠKARCI i žene ne moraju prakticirati istu dijetu kako bi smršavjeli. Dapače, jedno novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi pokazalo je da bi za muškarce koji žele smršavjeti bilo preporučljivo da za doručak pojedu neko tostirano pecivo s namazom, dok bi ženama bilo bolje odabrati jaja.

Muškarcima su bolji ugljikohidrati, a ženama masnoće

Studija, koja je koristila matematički model metabolizma muškaraca i žena, pokazala je da muški metabolizam, u prosjeku, nakon razdoblja kraćeg posta bolje reagira na obrok bogat ugljikohidratima poput zobi i žitarica, dok je ženama prikladniji obrok s većim udjelom masti, poput omleta i avokada.

"Način života važan je čimbenik u našem ukupnom zdravlju", rekla je glavna autorica studije Stéphanie Abo, doktorandica primijenjene matematike.

"Vodimo užurbane živote, stoga je važno razumjeti kako naizgled nebitne odluke, poput onoga što ćemo pojesti za doručak, mogu utjecati na naše zdravlje i razinu energije. Bilo da pokušavate izgubiti težinu, održati težinu ili samo zadržati energiju, važno je razumjeti utjecaj prehrane na metabolizam", dodala je.

Istraživanje razlika među spolovima 

Studija je pokušala popuniti jaz u istraživanjima o razlikama u načinu na koji muškarci i žene prerađuju masti.

"Često imamo manje podataka o tijelima žena nego o tijelima muškaraca", rekla je Anita Layton, profesorica primijenjene matematike i kanadska nositeljica istraživačke katedre Canada 150 u matematičkoj biologiji i medicini.

"Izgradnjom matematičkih modela na temelju podataka koje imamo možemo brzo testirati brojne hipoteze i prilagoditi eksperimente na načine koji bi bili nepraktični kod ljudskih ispitanika."

"Budući da žene, u prosjeku, imaju više tjelesne masti od muškaraca, moglo bi se pomisliti da će one trošiti manje masti za stvaranje energije, no to nije slučaj", rekla je Layton.

"Rezultati modela sugeriraju da žene pohranjuju više masti neposredno nakon obroka, ali također i da sagorijevaju više masti tijekom posta", pojasnila je.

Spolne razlike u organizmima

U zaključku autori tumače da povećano oslanjanje na metabolizam masti kod žena proizlazi iz spolnih razlika u jetri i masnom tkivu.

"Konkretno, ženska jetra usmjerava više glicerola prema glukoneogenezi, što posljedično povećava njezinu stopu. Međutim, ženska jetra štedi više glikogena nego muška jetra, što rezultira smanjenom glikogenolizom i nižim izlazom glukoze u usporedbi s muškim modelom. Ovo smanjenje arterijske glukoze potiče oksidaciju slobodnih masnih kiselina u drugim organima i tkivima, isključujući mozak.

Računalna biologija nudi obećavajuće puteve za usavršavanje modela metabolizma cijelog tijela. Integracija spolno specifičnih podataka i parametara u višeslojne okvire ima potencijal poboljšati naše razumijevanje ljudskog metabolizma i njegove modulacije spolom. Uzimajući u obzir složenu međusobnu povezanost organa, hormona i metaboličkih puteva, ovi modeli mogu pružiti vrijedne uvide u temeljne mehanizme koji pokreću spolno specifične metaboličke odgovore", tumače autori.

U budućnosti, autori se nadaju izgraditi još složenije verzije svojih modela metabolizma i proširiti razmatranje spolova uključivanjem faktora poput težine, dobi ili faze menstrualnog ciklusa.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.