Uroginekologinja tvrdi da žene starije od 50 godina trebaju prakticirati jednu naviku

Foto: Shutterstock

Promjene u funkciji mokraćnog sustava prirodan su dio starenja, uključujući poteškoće sa zadržavanjem mokraće. Dakle, ako nam je iznimno važno otići u toalet čim osjetimo potrebu, postoji jedna navika koju uroginekolozi preporučuju ženama starijim od 50 godina za poboljšanje zdravlja mokraćnog sustava.

Uroginekologinja dr. Tirsit Shiferaw Asfaw ističe da bi žene starije od 50 godina trebale početi izvoditi vježbe za mišiće zdjelice.

"Vježbe za mišiće zdjelice pomažu ženama u kontroli mokraćnog mjehura jer jačaju mišiće koji su ključni za tu funkciju", objašnjava za Parade. Te vježbe, poznate kao Kegelove vježbe, treniraju mišiće zdjelice, poboljšavajući njihovu snagu i izdržljivost.

Izvedba vježbe: Udahnite duboko tako da osjetite kako se vaš donji trbuh podiže. Zatim, dok izdišete, lagano stisnite mišiće zdjelice kao da pokušavate zaustaviti mokrenje. Redovitim vježbanjem ovih mišića simptomi inkontinencije mogu se smanjiti i do 70 posto, bez obzira na dob.

Dr. Asfaw naglašava: "Ako su vam ove vježbe nove, obratite se svom ginekologu ili uroginekologu za savjet kako ih pravilno izvoditi. Žene ne bi trebale čekati starost da bi počele s vježbama za zdjelicu. Svijest o zdjeličnim mišićima i njihova kontrola doprinose boljem zdravlju mjehura u starijoj dobi."

Vježbanje mišića zdjelice može biti ključan korak za očuvanje zdravlja mokraćnog sustava, a ranije usvajanje ove navike može olakšati svakodnevni život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.