Nutricionistice: Nemojte često jesti šest popularnih vrsta hrane. Začepljuju arterije

Foto: Pexels

ARTERIJE su krvne žile koje prenose krv bogatu kisikom iz srca prema ostatku tijela. Kada se one začepe, dolazi do stanja poznatog kao ateroskleroza - nakupljanje masnih naslaga, tzv. plaka, na stijenkama arterija. Pojava ovog stanja može ograničiti protok krvi te povećati rizik od srčanih bolesti.

Zato je važno svakoga dana brinuti se o zdravlju arterija, a jedan od načina za to je pravilna prehrana. Nutricionistice Mary Sabat, Lisa Andrews i Susan Schachter za SheFids su otkrile koje bismo namirnice trebali manje jesti kako ne bismo uzrokovali začepljenje arterija.

Grickalice sa sirom (cheese puffs)

Ove popularne grickalice možda djeluju bezopasno, no popis sastojaka otkriva koliko štetno mogu utjecati na arterije. Grickalice s okusom sira ili one na kojima se nalazi prah od sira obiluju nezdravim sastojcima.

"Grickalice sa sirom često su napravljene s djelomično hidrogeniziranim uljima koja sadrže transmasnoće. Ove transmasnoće povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL) i smanjuju razinu dobrog kolesterola (HDL), pridonoseći stvaranju plaka u arterijama", upozorava Sabat.

Schachter se slaže i dodaje: "Ove grickalice ne samo da su visokoprerađene nego sadrže velike količine zasićenih i transmasnoća. Redovita konzumacija može dovesti do povišene razine kolesterola, upale arterija i nakupljanja masnih naslaga u arterijama."

Margarin i biljna ulja

Margarini i biljna ulja, osobito oni hidrogenizirani ili djelomično hidrogenizirani, mogu začepiti arterije jer sadrže transmasnoće i nezdrave zasićene masnoće, piše SheFinds.

Sabat objašnjava da, iako se "često reklamiraju kao zdravija zamjena za maslac, određeni margarini i biljna ulja sadrže visoke razine transmasnoća". Transmasnoće su posebno štetne jer povisuju loš LDL kolesterol i snižavaju dobar HDL kolesterol, povećavajući rizik od stvaranja plaka u arterijama.

Umjetni zaslađivači

Iako se na prvi pogled čine kao zdravija opcija za smanjenje unosa šećera, umjetni zaslađivači mogu imati neizravan utjecaj na stvaranje plaka.

"Iako se čini da su umjetni zaslađivači bolji izbor za smanjenje unosa šećera, neka istraživanja sugeriraju da mogu pridonijeti kardiovaskularnim problemima. Određeni umjetni zaslađivači, poput aspartama i saharina, povezani su s negativnim učinkom na kontrolu šećera u krvi i metabolizam lipida, što s vremenom može uzrokovati začepljenje arterija", dodaje Sabat.

Slanina

Ova dimljena, prerađena mesna namirnica sadrži puno natrija koji može povisiti krvni tlak i dodatno opteretiti kardiovaskularni sustav.

"Prepuna zasićenih masnoća i natrija, slanina od govedine ili svinjetine jedan je od najgorih uzročnika začepljenja arterija. Zasićene masnoće potiču jetru na proizvodnju više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze, odnosno stvrdnjavanja arterija", upozorava Andrews.

Sladoledi s velikim udjelom masnoće

Premda mnogima predstavlja omiljenu poslasticu, ovaj kremasti desert može ozbiljno naštetiti zdravlju srca. Sladoled s visokim udjelom masnoće podiže razinu lošeg kolesterola, a dugoročno može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama. Osim toga, visok udio šećera uzrokuje debljanje i inzulinsku rezistenciju, prenosi SheFinds.

"Osim zasićenih masnoća, sladoled sadrži i mnogo šećera koji čini arterije ljepljivima i sklonijima nakupljanju plaka i masnoća", objašnjava Andrews.

Krafne

Mnogi od nas vole jesti krafne, ali ne bismo ih smjeli često jesti zbog lošeg utjecaja na arterije. Povremeno uživanje u krafni je u redu, ali česta konzumacija može pridonijeti začepljenju arterija i drugim zdravstvenim problemima.

"Većina ih je napravljena od rafiniranog brašna, šećera i masti", objašnjava Andrews i dodaje: "Rafinirano brašno i masnoće mogu povisiti razinu šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa, koji sam po sebi predstavlja faktor rizika za srčane bolesti. Ako već morate pojesti krafnu, uzmite samo jednu i izbjegavajte vrste s punjenjem od vrhnja jer one sadrže još više masnoća."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.