Ginekologinja: Žene starije od 60 godina trebaju odbaciti uobičajenu naviku

Foto: Shutterstock

Većina žena iznad 60 godina nalazi se u novoj fazi života i zdravlja - postmenopauzi. Prema ginekologinji i medicinskoj savjetnici, dr. Tari Scott, većina žena u dobi od 60 godina prolazi kroz postmenopauzu.

"Iako menopauza obično nastupa između 45. i 55. godine, žene u 60-im godinama uglavnom su daleko prošle ovu tranziciju. Međutim, budući da menopauza nije jednaka za sve, neke žene mogu i dalje osjećati simptome povezane s hormonskim promjenama, poput poremećaja spavanja i valunga", rekla je za Parade.

Postmenopauza donosi nekoliko fizičkih promjena, od kojih su najuočljivije promjene u elastičnosti kože, mišićnoj masi i gustoći kostiju. Dr. Scott napominje da je gubitak kostiju najdramatičniji unutar tri godine od posljednje menstruacije.

"Vaginalna suhoća, koja je progresivna, i debljanje također su česti simptomi. Mentalno, neke žene mogu iskusiti 'maglu u mozgu' ili poteškoće s koncentracijom. Emocionalni utjecaj menopauze, poput promjena raspoloženja ili anksioznosti, može se stabilizirati, no održavanje mentalnog zdravlja kroz zdrave životne izbore uvijek je važno", ističe ginekologinja.

Dakle, prema dr. Scott, žene iznad 60 godina trebale bi prestati s jednom uobičajenom navikom - savjetuje da prestanu konzumirati alkohol kako bi poboljšale raspoloženje ili san.

Ipak, ako se ne možemo odmah u potpunosti odreći alkohola, dr. Scott preporučuje da žene smanje unos alkohola na jedno do dva pića tjedno. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, jedno piće odgovara:

  • 350 ml piva s 5% alkohola
  • 237 ml jakog piva sa 7% alkohola
  • 150 ml vina s 12% alkohola
  • 44 ml žestokog pića (40%-tno alkoholno piće, primjerice džin, rum, tekila, votka, viski...)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.