Prema novom istraživanju američkih znanstvenika, konzumacija samo jedne limenke zaslađenog gaziranog pića dnevno može povećati rizik od razvoja raka usne šupljine čak pet puta.
Znanstvenici su analizirali podatke više od 160.000 žena i otkrili da su one koje su često konzumirale zaslađena pića bile u znatno većem riziku od razvoja ove bolesti u usporedbi s onima koje su ih pile manje od jednom mjesečno. Ova otkrića mogla bi djelomično objasniti porast broja oboljelih od raka usne šupljine, posebice među ženama, u posljednjih nekoliko godina. Međutim, istraživači naglašavaju da su potrebne dodatne studije kako bi se donijeli konačni zaključci, piše Daily Mail.
Iako točan mehanizam nije u potpunosti razjašnjen, znanstvenici sumnjaju da visoko fruktozni kukuruzni sirup, čest sastojak gaziranih pića, može igrati ključnu ulogu. Ova vrsta šećera povezana je s bolestima desni te može narušiti ravnotežu bakterija u ustima, što potencijalno dovodi do upala i promjena na stanicama koje mogu postati kancerogene.
Čak i kod žena koje nisu pušile niti konzumirale alkohol – dva poznata čimbenika rizika za rak usne šupljine – povećani unos zaslađenih pića ostao je značajan čimbenik rizika.
Rani simptomi raka usne šupljine često mogu proći neopaženo. Neki od znakova upozorenja uključuju:
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se hitan posjet liječniku ili stomatologu.
Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) preporučuje da unos slobodnih šećera ne prelazi 30 grama dnevno. Prekomjerna konzumacija šećera povezana je s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, a sada i s većim rizikom od razvoja raka usne šupljine.