Tri najgore opcije za doručak koje povisuju razinu kortizola, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

Kada je riječ o debljanju, mnogi čimbenici, uključujući hormone stresa poput kortizola, mogu tome pridonijeti. Nadbubrežne žlijezde proizvode kortizol koji pomaže u kontroli razine energije i metabolizma. Međutim, visoke razine kortizola mogu dovesti do prekomjernog skladištenja masnoće, osobito oko struka. To je još izraženije kada su uzrokovane lošim prehrambenim navikama.

Ono što jedemo za doručak može značajno utjecati na to kako se osjećamo i izgledamo. Nagli skokovi šećera u krvi često se javljaju nakon konzumacije "praznih kalorija" iz jutarnjih namirnica, poput peciva, slatkih žitarica i rafiniranih ugljikohidrata. Kao rezultat, tijelo otpušta više kortizola u pokušaju da stabilizira razinu glukoze u krvi, što može dovesti do povećanja tjelesne težine.

Dijetetičarka Catherine Gervacio upozorila je na tri opcije doručka koje mogu povećati razinu kortizola i pridonijeti debljanju.

1. Kroasani

Kroasani su mnogima omiljeno pecivo, ali njihovi visoki udjeli rafiniranog brašna, šećera i loših masti mogu povisiti razinu kortizola i dovesti do debljanja. Nakon konzumacije, ovi sastojci brzo podižu razinu šećera u krvi, a tijelo otpušta inzulin kako bi kontroliralo taj brzi porast.

"Bogati su rafiniranim šećerima i mastima, što može izazvati promjene u razini glukoze u krvi. Te promjene stvaraju stres u tijelu, uzrokujući da nadbubrežne žlijezde otpuste više kortizola. Povišeni kortizol usporava metabolizam i pojačava želju za slatkom i masnom hranom, što može dovesti do prejedanja i debljanja", objašnjava Gervacio za SheFinds.

2. Bijeli kruh s džemom

I bijeli kruh i džem bogati su rafiniranim šećerima i ugljikohidratima što brzo povećava razinu šećera u krvi nakon obroka. Tijelo reagira otpuštanjem inzulina kako bi snizilo razinu šećera u krvi. Međutim, taj nagli porast šećera često prati nagli pad, što izaziva otpuštanje kortizola u pokušaju da se energija stabilizira.

Gervacio ističe: "Bijeli kruh ima visok glikemijski indeks, što dovodi do brzog porasta razine šećera u krvi. Kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i šećera iz džema stvara stres za tijelo, uzrokujući povećanu proizvodnju kortizola. Inzulinski odgovor na ovu količinu šećera potiče skladištenje masnoće i povisuje razinu kortizola, što može povećati nakupljanje masnoće, osobito u području trbuha."

3. Slatke žitarice

Iako se žitarice često reklamiraju kao zdrav izbor, mnoge komercijalne žitarice koje volimo, zapravo sadrže samo šećer i konzervanse.

"Poput drugih rafiniranih ugljikohidrata, slatke žitarice potiču otpuštanje inzulina. Česti skokovi šećera u krvi potiču skladištenje masnoće, osobito oko trbuha, zbog uloge kortizola u usmjeravanju masnoće u ovo područje", zaključuje Gervacio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.