Tri najgore opcije za doručak, prema liječnicima

Foto: Pexels

Održavanje stabilne razine šećera u krvi ključno je za održavanje energije tijekom dana. Zdrav doručak jedan je od najboljih načina za osiguranje stabilne razine šećera u krvi. Međutim, mnoge popularne opcije za doručak mogu imati suprotan učinak, uzrokujući brze skokove šećera u krvi, što dovodi do kasnijeg pada i intenzivne žudnje za šećerom.

Liječnici dr. Erik Natkin i dr. Rimas Geiga, koji je ujedno i nutricionist i dijetetičar, upozorili su na tri takve opcije.

1. Slatke žitarice za doručak

Zdjelica žitarica praktična je opcija kada smo u žurbi, ali može negativno utjecati na naše zdravlje. "Zaslađene žitarice uglavnom su rafinirani ugljikohidrati i šećer. Probavljaju se u glukozu u roku od nekoliko minuta, dajući brzi nalet energije praćen neizbježnim padom, potičući žudnju", upozorava dr. Natkin za SheFinds.

Dr. Geiga slaže se s tim i napominje da su mnoge žitarice za doručak prepune dodanih šećera, što uzrokuje brze skokove razine šećera u krvi.

2. Muffini i krafne

Kada ujutro poželimo nešto ukusno i slatko, opcije poput muffina i krafni mogu zvučati idealno. Nažalost, te dvije opcije nisu povoljne za naš struk. "Muffini i krafne su zapravo kolači za doručak, prepuni šećera, rafiniranog brašna i trans masti", kaže dr. Natkin.

Slično, dr. Geiga ističe da muffini i razna slatka peciva često sadrže rafinirane šećere i masti.

3. Aromatizirani jogurti

Ako odaberemo pravu vrstu, jogurt može biti ukusan i zdrav doručak. Primjerice, grčki jogurt može biti odlična opcija. Međutim, trebali bismo biti oprezni s aromatiziranim jogurtima.

"Jogurti s okusom često sadrže velike količine dodanih šećera. Odaberite obični grčki jogurt i dodajte svježe bobičasto voće ili malo meda za slatkoću. Na ovaj način dobivate blagodati jogurta bez viška šećera", zaključio je dr. Geiga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.