Ugledni liječnik otkriva povrće koje sprječava nakupljanje plaka u krvnim žilama

Foto: Pexels

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Stoga je važno birati povrće bogato hranjivim tvarima koje doprinosi zdravlju srca i smanjuje upalu. Zdrava prehrana može regulirati razine kolesterola i smanjiti rizik od moždanog udara. Ugledni liječnik, dr. Rupy Aujla, tvrdi da određene namirnice čak mogu pomoći u sprječavanju nakupljanja plaka u krvnim žilama, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

"Dobra vijest je da prehrana može spriječiti ili odgoditi bolesti srca smanjenjem upale i razine kolesterola", istaknuo je u nedavnoj objavi na Instagramu. Izdvojio je pet vrsta povrća koje možemo uvrstiti u prehranu kako bismo poboljšali zdravlje srca.

1. Kiseli kupus

"Meta-analiza kliničkih studija pokazala je da suplementacija probioticima značajno smanjuje ukupni kolesterol i razine LDL-kolesterola kod pacijenata s visokim kolesterolom", navodi liječnik.

2. Luk

Dr. Aujla kaže da je veći unos povrća iz roda lukova, uključujući luk, povezan s nižom smrtnošću od aterosklerotske vaskularne bolesti (ASVD).

3. Žuto, narančasto i crveno povrće

"Nekoliko je studija izvijestilo o povezanosti između unosa žuto-narančasto-crvenog povrća i kardiovaskularnih bolesti (KVB), koronarne bolesti srca (KBS) te bolesti srca općenito", tvrdi liječnik. Dakle, konzumacija ovog povrća može doprinijeti optimalnom zdravlju srca.

4. Brokula

Dr. Aujla ističe: "Studija provedena na 684 starije žene pokazala je da one s većim unosom povrća iz porodice krstašica imaju 46 posto niže šanse za opsežno kalcificiranje trbušne aorte – znak nakupljanja plaka koji vodi do kardiovaskularnih bolesti – u usporedbi s onima s manjim unosom, nakon prilagodbe na stil života, prehranu i čimbenike rizika za KVB."

5. Špinat

Veći unos kalija povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. "Jedna meta-analiza devet kohortnih studija pokazala je značajno 24 posto niži rizik od moždanog udara kod osoba s većim unosom kalija", zaključio je liječnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.