Uobičajen izbor za doručak povezan je s bolešću tihog ubojice, upozorava znanstvenik

Foto: Shutterstock

Izbor namirnica koje svakodnevno konzumiramo može značajno utjecati na naše zdravlje, uključujući i rizik od razvoja demencije, pokazuju studije.

Istraživanje provedeno na više od 133.000 ljudi u SAD-u tijekom 43 godine pokazalo je da konzumacija prerađenog crvenog mesa može povećati rizik od razvoja demencije. Dnevni unos ekvivalentan dvjema kriškama slanine, jednoj i pol kriški mortadele ili jednoj hrenovki povezan je s 13-postotnim višim rizikom od demencije. Također, osobe koje su konzumirale više prerađenog mesa pokazale su lošije rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.

Stručnjaci koji su proveli studiju preporučuju zamjenu prerađenog mesa izvorima proteina poput orašastih plodova, mahunarki ili ribe, kako bi se smanjio rizik od demencije za oko petinu.

Zasićene masti i visok sadržaj soli u crvenom mesu mogu negativno utjecati na zdravlje moždanih stanica

"Smjernice za prehranu uglavnom se fokusiraju na smanjenje rizika od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa, dok se kognitivno zdravlje rjeđe razmatra unatoč povezanosti s tim bolestima", rekao je autor studije i znanstvenik specijaliziran za područje prehrane, mikrobioma i njihovog utjecaja na kronične bolesti poput demencije, dr. Daniel Wang, prenosi Daily Express.

Povezanost između konzumacije crvenog mesa i rizika od demencije još nije u potpunosti shvaćena, ali istraživači navode nekoliko mogućih mehanizama. Bakterijska razgradnja mesa u tijelu proizvodi trimetilamin-N-oksid (TMAO) koji može povećati kognitivne disfunkcije zbog utjecaja na agregaciju amiloida povezanih s Alzheimerovom bolešću.

Zasićene masti i visok sadržaj soli u crvenom mesu mogu negativno utjecati na zdravlje moždanih stanica.

Dr. Wang također je naglasio važnost dugoročnih studija u razumijevanju demencije.

"Velike i dugoročne studije ključne su za istraživanje stanja poput demencije, koja se razvijaju tijekom desetljeća. Nastavljamo raditi na razumijevanju mehanizama koji uzrokuju demenciju i kognitivni pad", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.