Liječnica otkrila koje namirnice dovode do opasnih skokova šećera u krvi

Foto: Pixabay

Kontrola razine šećera u krvi ključna je za održavanje zdravlja, osobito kod osoba s dijabetesom ili predispozicijom za tu bolest. Iako su slatkiši prvi na umu kada govorimo o šećeru, stručnjaci upozoravaju na brojne druge namirnice koje također uzrokuju nagle skokove glukoze u krvi. Endokrinologinja i nutricionistica Armine Afonina objasnila je koje bi namirnice trebalo konzumirati oprezno te kako priprema hrane može utjecati na našu glikemijsku ravnotežu.

Šećer nije jedini krivac: Oprez s bijelim brašnom i rižom

Prema Afonini, osim slatkiša, postoje mnoge namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje utječu na razinu glukoze u krvi. Primjerice, peciva od pšeničnog brašna, bijela riža i pire krumpir spadaju među hranu koja brzo povisuje šećer u krvi. Kada konzumiramo takve ugljikohidrate, tijelo ih brzo razgrađuje što uzrokuje nagli porast šećera, a zatim brzi pad, ostavljajući nas umornima i često gladnima vrlo brzo nakon obroka.

Glikemijski indeks mjeri koliko brzo određena hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom brzo oslobađaju glukozu, dok one s niskim indeksom to čine sporije pružajući stabilniju razinu energije i bolju kontrolu šećera u krvi.

Suho voće i povrće koje podiže šećer u krvi

Iako povrće i voće obično smatramo zdravim izborom, važno je obratiti pažnju na način pripreme i vrstu voća koju konzumiramo. Primjerice, suho voće može imati koncentriraniji sadržaj šećera, što također doprinosi porastu glukoze. Afonina preporučuje umjerenost kada je riječ o suhom voću te savjetuje kombiniranje s namirnicama bogatim vlaknima i proteinima kako bi se ublažio utjecaj na šećer u krvi.

Utjecaj pripreme hrane na glikemijski indeks

Afonina naglašava da način pripreme hrane može značajno promijeniti njezin glikemijski indeks. Primjerice, pire krumpir ima viši glikemijski indeks od pečenog krumpira, dok kuhana bijela riža može izazvati brži skok glukoze od smeđe riže koja sadrži više vlakana i složenih ugljikohidrata. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera, čime smanjuju glikemijsko opterećenje obroka.

Značaj uravnotežene prehrane i tjelesne aktivnosti

Afonina preporučuje uravnoteženu prehranu koja uključuje raznovrsne izvore proteina, zdravih masti i ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom. Uz pravilnu prehranu, umjerena tjelesna aktivnost također može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi, smanjenju tjelesne težine i smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa. Redovita tjelovježba pomaže tijelu da bolje koristi inzulin, hormon koji je ključan za regulaciju glukoze u krvi.

Kontrola razine šećera u krvi zahtijeva svijest o tome što konzumiramo i kako naša prehrana utječe na tijelo. Osim izbjegavanja slatkiša, važno je voditi računa o cjelokupnom sastavu obroka, uključujući način pripreme hrane. Održavanje stabilne razine šećera nije samo pitanje izbjegavanja šećera, već i razumijevanja utjecaja svakodnevnih namirnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.