Brusnice i proizvode od brusnica trebalo bi često jesti. Evo nekoliko razloga zašto

Foto: Pexels

SVJEŽE brusnice najčešće su previše kisele za samostalnu konzumaciju, ali zato proizvodi od brusnica obiluju brojnim zdravstvenim prednostima. Ovo voće dobro je konzumirati za zdravlje probavnog sustava, jačanje imuniteta i još mnogo toga. Skupina stručnjaka za portal Eating Well otkrila je nekoliko najpoznatijih dobrobiti. 

"Brusnice sadrže mnoge antioksidativne i protuupalne spojeve zahvaljujući bogatstvu vitamina C, A i K, kao i fitokemikalijama poput antocijanina, flavonoida i fenolnih kiselina", ističe nutricionistica Qianzhi Jiang.

Moguća prevencija infekcije mokraćnog sustava

Kako izvještava Eating Well, infekcije mokraćnog sustava (IMS) nastaju kada bakterije uđu u mokraćni kanal i zaraze mokraćni sustav. Češće su kod žena te uzrokuju neugodne simptome poput boli ili pečenja pri mokrenju, učestalog mokrenja i grčeva u trbuhu.

"Jedna od najpopularnijih namjena brusnica ili soka od brusnice je prevencija IMS-a", tvrdi nutricionistica Vandana Sheth.

"Brusnice su bogate antioksidansima poput polifenola, antocijanina i proantocijanidina. Proantocijanidini pomažu u smanjenju rizika od IMS-a sprječavajući prianjanje bakterija na stijenke mjehura", tvrdi Sheth. Dodaje da je za probleme mokraćnog sustava najbolje piti stopostotni sok od brusnice bez dodanih šećera. Međutim, važno je zapamtiti da vas sok od brusnice neće izliječiti, stoga je važno kontaktirati liječnika. 

Zdraviji probavni sustav

"Osim što sprječavaju prianjanje bakterija na mokraćni sustav, antioksidansi iz brusnica mogu pomoći i u sprječavanju prianjanja štetnih bakterija u crijevima", tvrdi dijetetičarka Stacey Woodson.

Antioksidansi u brusnicama mogu pomoći u prevenciji probavnih tegoba. Uz to, svježe i suhe brusnice osiguravaju vlakna, jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje crijeva. Vlakna podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i pomažu u redovitosti probave.

Zdravije srce

Brusnice smanjuju rizik od bolesti srca na nekoliko načina, smatra dijetetičarka Michelle Routhenstein koja objašnjava: "Brusnice su bogate kvercetinom, snažnim antioksidansom koji može pomoći u smanjenju upale, čestog faktora u razvoju bolesti srca."

Također, kako izvještava Eating Well, postoje istraživanja koja su pokazala da brusnice povećavaju HDL (dobar) kolesterol i smanjuju LDL (loš) kolesterol, što smanjuje rizik od nakupljanja plaka na arterijama.

"Brusnice su bogate antioksidansima i mogu povećati proizvodnju dušikova oksida u krvnim žilama, što poboljšava protok krvi", dodaje Routhenstein.

Bolje oralno zdravlje

Još jedna dobrobit konzumacije brusnica povezuje se uz bolje oralno zdravlje. "Brusnice, ove žarko crvene bobice, mogu vam izmamiti osmijeh na lice na više načina. Brusnice pomažu u održavanju zdravlja usne šupljine jer sadrže određene polifenole (biljne spojeve) koji inhibiraju bakterije odgovorne za kvarenje zuba i upalu desni", ističe Jiang za Eating Well. Vitamin C iz brusnica također pomaže u održavanju zdravih desni i zuba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.