Nutricionist: Sezona je jeftine superhrane koja štiti od raka

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

SVE više istraživanja potvrđuje važnost prehrane u očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od teških bolesti, uključujući rak. Britanski nutricionist, Toral Shah, za UK Express istaknuo je da povrće iz porodice krstašica, poput kupusa i brokule, može značajno doprinijeti prevenciji određenih vrsta raka. Ova jednostavna namirnica, lako dostupna na svakom tržištu, krije u sebi snažne prirodne zaštitnike zdravlja.

Kupusnjače obuhvaćaju širok spektar povrća bogatog korisnim tvarima. Osim kupusa i brokule, tu su i kelj, cvjetača, prokulice, rotkvice, repa, pa čak i blitva. Njihova tajna krije se u jedinstvenim spojevima i vlaknima koja ne samo da poboljšavaju probavu, već pomažu i u održavanju zdravlja crijeva, što je ključno za prevenciju raka debelog crijeva.

Vlakna koja se nalaze u ovom povrću igraju važnu ulogu kao hrana korisnim crijevnim bakterijama. Tako ne samo da održavamo zdravu probavu već i potičemo stvaranje spojeva koji djeluju protuupalno i pomažu u obrani od raznih bolesti, uključujući rak.

Kako indol i sulforafan štite tijelo?

Kada jedemo kupus, brokulu i slično povrće, naše tijelo proizvodi aktivne spojeve poput indola i sulforafana. Prema istraživanjima, upravo su ti spojevi ključni u smanjenju rizika od raka. Oni djeluju protuupalno, ali i sprječavaju razvoj tumorskih stanica te širenje metastaza.

Indol i sulforafan djeluju tako da blokiraju određene enzime povezane s razvojem raka te potiču prirodne procese detoksikacije u tijelu. Ovi procesi pomažu tijelu da se oslobodi štetnih tvari koje bi mogle pridonijeti razvoju bolesti. Stručnjaci tvrde kako je važno uključiti ovu vrstu povrća u svakodnevnu prehranu, ne samo kao prevenciju raka, već i kao podršku cjelokupnom zdravlju.

Više od prevencije raka

Osim što štiti od raka, krstašice imaju još niz dobrobiti. Bogate su vitaminima C i K, karotenoidima i mineralima koji podržavaju zdravlje kostiju, srca i imunološkog sustava. Redovita konzumacija povrća poput kupusa i brokule može pomoći i u održavanju zdrave težine, smanjenju kolesterola te regulaciji razine šećera u krvi.

Prema riječima dr. Shaha, "ovo povrće prava je blagodat za zdravlje – jeftino je, lako dostupno i izuzetno korisno." Preporučuje se konzumirati ga u raznim oblicima - svježe, kuhano ili kao dio salate - kako bi se maksimalno iskoristila njegova hranjiva vrijednost.

Zdravlje počinje u tanjuru

Pravilna prehrana jedan je od ključnih čimbenika u prevenciji mnogih bolesti. Iako nijedna namirnica sama po sebi ne može potpuno spriječiti razvoj raka, kombinacija zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i izbjegavanja štetnih navika može značajno smanjiti rizik.

Konzumacija kupusa, brokule i sličnog povrća jednostavan je korak prema zdravijem životu. Pronađite svoj omiljeni recept, dodajte ovo povrće u svakodnevne obroke i pružite svom tijelu prirodnu zaštitu koju zaslužuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.