Uvedite ovih sedam navika u svakodnevicu ako želite čiste i zdrave arterije

Foto: Pexels

BRIGA o zdravlju srca i krvožilnom sustavu vrlo je važna za opću dobrobit. Kako biste osigurali da činite sve što je u vašoj moći kako bi arterije bile čiste i zdrave, u život biste trebali uvesti određene navike. Za neke to podrazumijeva i odricanje određenih navika, ili u velikoj mjeri smanjenje konzumacije cigareta, alkohola, jako masne i slane hrane i sličnog.

Stručnjaci s portala Health Shots izdvojili su konkretne načine kako možete prilagodbom životnih navika pomoći u očuvanju arterija. 

Zdrava prehrana: Prvi korak je održavanje zdrave prehrane, izvještava Health Shots. Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama, poput onih iz ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, pomaže u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka.

Redovito vježbanje: Bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću je ključno. Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti tjedno. To uključuje aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja ili vožnje bicikla koje jačaju srce i poboljšavaju cirkulaciju.

Izbjegavajte pušenje cigareta: Prestanak pušenja je ključan. Pušenje je vodeći čimbenik rizika za srčane bolesti, a prestanak može značajno poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Iako mnogi koji svakodnevno puše ne mogu zamisliti to prestati činiti, čak i smanjenje može pozitivno utjecati na arterije. 

Naučite bolje upravljati stresom: Kako izvještava The Health Shots, upravljanje stresom s pomoću tehnika kao što su meditacija, joga ili duboko disanje može ublažiti negativne učinke stresa na srce.

Redovito praćenje razine krvnog tlaka i kolesterola: Važno je redovito pratiti krvni tlak i razinu kolesterola. Rano otkrivanje problema omogućava pravodobnu intervenciju promjenama životnog stila ili medicinskim liječenjem.

Kontroliranje tjelesne težine: Još jedna važna navika je održavanje pravilne i zdrave tjelesne težine. Održavanje zdrave težine kroz uravnoteženu prehranu i tjelovježbu ključno je, jer višak kilograma povećava rizik od srčanih bolesti.

Ograničavanje unosa alkohola: Iako nije obvezno, ovo je preporučljivo. Umjerena konzumacija može imati neke koristi, ali prekomjerno pijenje može dovesti do visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih komplikacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.