Vaskularni kirurzi preporučuju da prestanete raditi ove navike za bolje zdravlje vena

Foto: Shutterstock

PONEKAD nismo ni svjesni koliko određene navike koje imamo utječu na naš život, posebice na zdravlje. Predugo sjedenje, malo hodanja, nedovoljna razina hidracije - sve te navike utječu na kardiovaskularno zdravlje, a pretjerana izloženost tim lošim navikama može imati loše posljedice.

Iz HuffPosta su pitali nekoliko vaskularnih kirurga da izdvoje navike koje su mnogi ljudi izbacili iz svog života, sve kako bi osigurali što bolje zdravlje krvnih žila. 

Ne sjede i ne stoje predugo na jednom mjestu

Liječnica Tikva Jacobs ističe da, kao "vaskularna kirurginja specijalizirana za venske bolesti, trudim se nikada ne stajati ili sjediti na jednom mjestu predugo". Nadalje, objasnila je da vene u našim nogama moraju raditi protiv gravitacije kako bi vratile krv do srca.

"Imaju ventile koji sprječavaju gravitaciju da povuče krv natrag prema našim stopalima, ali s vremenom ti ventili mogu sporije zatvarati, što omogućava da neka krv ode natrag prema stopalima i donjim nogama. Ovaj dodatni volumen krvi može uzrokovati težinu, umor i otečenost", dodala je liječnica.

Kako biste izbjegli nelagodu i održali dobru cirkulaciju, uključite redovito hodanje ili tapkanje prstima u svoju dnevnu rutinu.

"Svaki naš korak stegne mišiće lista, a ta kontrakcija djeluje kao pumpa koja pomaže gurnuti krv natrag do srca. Često svojim pacijentima kažem da, ako kuhaju u kuhinji, trebaju hodati ili marširati na mjestu kako bi aktivirali pumpu mišića lista. Pacijentima koji satima sjede za stolom savjetujem da postave alarm kako bi ustali svaki sat i prošetali", objasnila je Jacobs.

Ne zaboravljaju na kompresivne čarape, osobito prije leta

Vaskularna kirurginja, Xiaoyi Teng, za HuffPost je objasnila: "Kompresivne čarape su čarape koje koriste blagi pritisak kako bi poboljšale zdravlje vena i smanjile količinu tekućine koja se nakuplja u nogama. Kada dugo stojimo ili sjedimo, tekućina i krv imaju tendenciju da se nakupljaju u venama nogu, što s vremenom uzrokuje neugodno otečenje. Dugoročno, to može dovesti do pucanja osjetljivih ventila u venama, što rezultira većim nakupljanjem tekućine, razbijenim kapilarama i varikoznim venama."

Kompresivne čarape mogu biti vrlo korisne u sprječavanju ovih i drugih potencijalno ozbiljnijih posljedica, osobito ako već imate venske probleme.

"Ono što najviše iznenađuje pacijente jest da vjerujem kako svatko tko ima problema s venama, nikada više ne bi trebao ući u avion bez kompresivnih čarapa za podršku", tvrdi vaskularni kirurg J. Mark Rheudasil. "Letenje je povezano s rizikom od krvnih ugrušaka, a pacijenti s abnormalnim venama imaju blago povećan rizik od formiranja ugrušaka. Što je let duži, ta je preporuka još važnija", dodao je. 

Ne puše cigarete i ne provode vrijeme u zatvorenom prostoru s pušačima

Kao jednu od navika koje ne prakticira, vaskularna kirurginja Sheila Blumberg otkrila je da izbjegava izloženost cigaretama. "Nema ništa toksičnije za vene i arterije od čestica u dimu, vapeu i slično. Šteta koja se nanosi je nepopravljiva, i želim zaštititi svoje krvne žile koliko god mogu", tvrdi liječnica.

Kada pušite, arterije i vene su ugrožene ozbiljnim štetnim promjenama.

"Pušenje uzrokuje stvrdnjavanje i ukočenost krvnih žila te je povezano s venskim bolestima", objašnjava Teng i dodaje: "Pušači također često imaju mnogo veće poteškoće u ozdravljenju od rana ili ulkusa uzrokovanih problemima s cirkulacijom ili operacijama. Jedna od najboljih stvari koje osoba može učiniti kako bi smanjila rizik od potrebnih zahvata ili operacija jest prestati pušiti".

Ne zaboravljaju podizati noge za bolju cirkulaciju

"Jedan od načina za poboljšanje venske cirkulacije je podizanje stopala, što pomaže tijelu da koristi gravitaciju za vraćanje krvi do srca", pojasnila je Jacobs.

Dakle, ako trebate sjediti ili ležati neko vrijeme, razmislite o podizanju nogu kako biste omogućili gravitaciji da isprazni tekućinu i krv iz nogu. Ova navika "smanjuje pritisak na noge i pomaže u smanjenju pritiska u venama", rekla je Teng za HuffPost.

Ne zaboravljaju na važnost hidracije

Hidracija ima beskrajne prednosti za tijelo, stoga ne iznenađuje da je biti hidriran dobro i za zdravlje krvnih žila. 

"Izbjegavam dehidraciju i pokušavam piti barem jednu litru vode dnevno. To sprječava da krv postane previše viskozna ili ljepljiva i čini da se osjećam bolje jer smanjuje rizik od zgrušavanja krvi, osobito kada putujem", objasnila je Blumberg.

Ne preskaču vježbanje

Kao i hidracija, prednosti redovite tjelesne aktivnosti također se protežu na cirkulacijski sustav.

"Vježbanje je korisno jer pokreće krv. Također pomaže ljudima da izbjegnu prekomjernu težinu, što je definitivno faktor koji doprinosi problemima s venama", zaključio je Rheudasil.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.