Vječno pitanje: je li šećer iz voća manje štetan od rafiniranog šećera?

Foto: Instagram

KADA je u pitanju ljudska prehrana, s toliko dijeta i nutricionističkih savjeta s kojima se svakodnevno susrećete može biti teško prepoznati stvarne činjenice od zabluda. Osobito kada je u pitanju šećer.

Međutim, odmah treba napomenuti da tijelo metabolizira voćni šećer drugačije od obrađenog ili dodanog šećera. Sve voće sadrži određenu količinu prirodnog šećera, a vrlo slatki plodovi, poput manga ili lubenice, sadrže ga u relativno visokoj razini. Ipak, voće obično i dalje sadrži manje šećera od zaslađene hrane, piše Medical News Today.

Naime, voće sadrži dvije vrste šećera: fruktozu i glukozu. Iako kod različitog voća njihov udjel varira, većina plodova sadrži otprilike polovicu glukoze i polovicu fruktoze. Dok glukoza podiže razinu šećera u krvi pa tijelo mora koristiti inzulin da ga probavi i potom se u mišićima pretvara u energiju, fruktoza ne utječe na razinu šećera u krvi, nego je prerađuju jetra koja višak fruktoze pretvaraju u mast. 
U svakom slučaju, gotovo svatko, uključujući i osobe s dijabetesom, mogao bi imati koristi od konzumiranja više voća, što je posljedica kombinacije vitamina, minerala, vlakana, fitokemikalija i vode koje ono sadrži.

Unatoč svemu tome, nameće se pitanje je li šećer iz voća zbilja bolji odabir od rafiniranog šećera?

Kod prerade hrane proizvođači najčešće koriste različite vrste zaslađivača. Kukuruzni sirup, fruktozu, galaktozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, maltozu i bijeli šećer samo su neke od tih vrsta, a sve one se razlikuju od voćnog šećera jer se podvrgavaju preradi i proizvođači ih prekomjerno koriste kao aditive u hrani i drugim proizvodima. Također, naša tijela brže metaboliziraju ovakve šećere. Osim toga, šećer iz voća je bolji od rafiniranog bijelog šećera jer nije procesuiran i ne sadrži aditive 

Brojna su istraživanja dokazala da rafinirani šećer i fruktoza koja je dodana u proizvode poput slatkiša, povećavaju rizik za razvoja dijabetesa i bolesti srca. Međutim važno je ponoviti da su se ova istraživanja odnosila isključivo na fruktozu u prerađenom obliku kao dodatak zaslađenoj hrani, a ne na fruktozu iz cijelih plodova, navodi Medical News Today.

Iako pojedine dijete imaju cilj smanjiti ili potpuno eliminirati voće iz prehrane, za većinu ljudi nema dokaza da je voće štetno. Štoviše, čak i ljudi koji imaju dijabetes mogu konzumirati voće.

U mnogim slučajevima, slatko voće može zadovoljiti žudnju za drugim nezdravim slatkišima, a ono ima i manje šećera od većine zaslađenih proizvoda, što može značiti da će osoba u konačnici trošiti manje kalorija i konzumirati manje šećera, dok istovremeno u organizam unosi vrijedne hranjive tvari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.