Vrlo zdrava salata, koju obožavaju i Hrvati, zbog TikToka je postala hit u svijetu

Foto: Shutterstock

LJUDI se okreću zdravoj hrani. Osim što biraju mliječne alternative, sve češće prakticiraju prehranu namirnicama isključivo biljnog podrijetla. Pokret prehrane sirovom hranom seže daleko u prošlost, a povjesničari sugeriraju da prvi zapis o njoj datira iz 1800-ih kada je Maximillian Oskar Bircher-Benner preporučio jedenje sirovih jabuka za pomoć kod žutice.

Zahvaljujući TikToku, nedavno je porasla i potražnja za salatom od mrkve, koja se često jede na našim prostorima. 

26-godišnja Paige Nicole objavila je video, koji broji pola milijuna pregleda, a u kojem je pojasnila: "Ova salata postala je glavna namirnica u mojoj prehrani jer balansira višak estrogena koji može doseći vrhunac tijekom menstrualnog ciklusa."

Za Newsweek dodala je: "Vlakna u sirovoj mrkvi pomažu u promicanju zdravih crijeva i intestinalne funkcije načinom na koji se probavljaju, što zauzvrat može pomoći u smanjenju reapsorpcije viška estrogena. Nadalje, to može pomoći u uravnoteženju omjera estrogena i progesterona, posebno tijekom faza ciklusa s visokim estrogenom."

@_paige.nicole_ my friends have been waiting for this one 🥕 Raw Carrot Salad for delicious hormone balancing! #rawcarrotsalad #hormonebalance #holistichormone #hormonalhealth #cyclesyncing #cooksoftiktok #homechef ♬ original sound - paige - balance & hormones

Za salatu je, kaže Paige, doznala od savjetnika za prehranu dr. Raya Peata. Ona je priprema tako da oriba dvije do tri mrkve pa ih pomiješa s pola žlice otopljenog kokosovog ulja, pola žlice maslinovog ulja, malo jabučnog octa, sokom od četvrtine limuna, solju i mljevenom paprikom.

Uravnotežuje li salata od sirove mrkve stvarno hormone?

Nutricionistica Clarissa Lenherr kaže da svo povrće i voće ima nevjerojatne prednosti za zdravlje, ali sirova mrkva zapravo sadrži "specifične oblike neprobavljivih vlakana koja pomažu optimizirati prirodni proces detoksikacije tijela".

"Dio ovog procesa događa se u probavnom sustavu. Kada su nam crijeva usporena, to omogućuje reapsorpciju estrogena u crijevima, što potencijalno dovodi do dominacije estrogena", izjavila je za Newsweek.

Objasnila je da vlakna koja se nalaze u ljusci sirove mrkve mogu spriječiti ponovnu apsorpciju estrogena, podupirući našu probavu i djelujući na prijenos viška estrogena iz našeg sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.